Cena elektřiny v Německu poprvé překročila 1000 eur za megawatthodinu, plyn ale zlevňuje

ČTK ČTK
29. 8. 2022 13:21
Cena elektřiny v Německu poprvé překročila 1000 eur za megawatthodinu, plyn ale zlevňuje

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, dnes poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu. Výrazně naopak klesá velkoobchodní cena plynu pro evropský trh, klíčový termínový kontrakt zlevnil zhruba o pětinu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce si dopoledne připisovala až 6,6 procenta na 1050 eur za megawatthodinu. Její francouzský ekvivalent pokořil hranici 1000 eur za megawatthodinu již v pátek, napsala agentura.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku po poledni vykazovala pokles o téměř 20 procent na zhruba 272 eur za megawatthodinu.

Za zlevňováním plynu stojí příznivé informace o plnění zásobníků v Německu. Někteří obchodníci navíc vybírají zisky, které jim přinesl růst cen plynu v uplynulých týdnech. Minulý týden klíčový termínový kontrakt na plyn zdražil o téměř 40 procent, uvedla agentura Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy