Částka 66 miliard na pomoc lidem s energiemi je na hranici toho, co si můžeme dovolit, řekl Stanjura

ČTK ČTK
3. 8. 2022 12:59
Částka 66 miliard na pomoc lidem s energiemi je na hranici toho, co si můžeme dovolit, řekl Stanjura

Plánovaných 66 miliard korun na podporu domácností a firem s vysokými cenami energií je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na horní hranici toho, co si může státní rozpočet dovolit. Na konkrétní formě a načasování kompenzací se vláda teprve dohodne, ale platí, že bude kompenzovat jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny, uvedl ve středu Stanjura.

Vláda má uvedenou sumou pomoci lidem a firmám s rostoucími cenami energií v období od 1. října 2022 do 30. září 2023. Vládní balíček zahrnuje zejména odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, což bude stát asi 23 miliard korun, podporu kotelen za zhruba čtyři miliardy a centrálního vytápění za dalších deset miliard. Kompenzace energeticky náročným firmám dosáhnou zhruba dvou miliard korun. Samotný připravovaný úsporný energetický tarif, který bude kompenzovat část zvýšených výdajů za elektřinu a plyn, vyjde asi na 27 miliard.

"Lidem a firmám budeme od října po dobu 12 měsíců kompenzovat vysoké ceny energií částkou 66 miliard korun, což je skutečně horní hranice toho, co si může státní rozpočet dovolit. Na konkrétní formě a načasování kompenzací se vláda teprve dohodne, ale platí, že budeme kompenzovat jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny," uvedl Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy