Zachovat památky, nebo přestavět? Slovo patří mladým

td
23. 2. 2012 15:20
Soutěž Young Architect Award 2012 řeší téma přizpůsobení podoby historických částí města
Václavské náměstí v roce 1976. V pozadí probíhá výstavba stanice metra Můstek.
Václavské náměstí v roce 1976. V pozadí probíhá výstavba stanice metra Můstek. | Foto: Archiv DPP

Rekonstrukce a přestavba historických budov v centru města bývá velmi palčivou otázkou. Zachovat původní ráz místa, nebo mu vdechnout trochu moderny? Právě tomuto problému se bude věnovat soutěž Young Architect Award 2012, která odstartovala 21. února 2012 při příležitosti vernisáže výstavy loňských soutěžních návrhů. Soutěže se mohou zúčastnit architekti do 33 let, ať už pochází z České republiky nebo ze zahraničí.

Jak sladit moderní architekturu a historické budovy?

Příkladem prostoru s historickými vazbami je například zimní stadion na pražské Štvanici nebo brněnské Hlavní nádraží. Názory architektů a památkářů se často rozcházejí, úkolem účastníků klání je proto najít způsob, jak by mohly znepřátelené tábory najít společnou řeč.  Řešení bude šité na míru předem vytipovaným lokacím nejen v Praze, ale i Brně, Ostravě a Liberci. Zájemci o moderní architekturu si mohou prohlédnout výstavu loňských prací na téma současného urbanismu, která je umístěna na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Již čtvrtý ročník soutěže vyvrcholí na veletrhu FOR ARCH

Slavnostní vyhlášení vítěze Young Architect Award proběhne 19. září 2012 v rámci architektonického a stavebního veletrhu FOR ARCH. Přihlášky na letošní již čtvrtý ročník soutěže mohou mladí architekti posílat až do 4. července 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy