Vchodové dveře by měly dobře vypadat a být odolné

Andrea Berniová
23. 5. 2012 16:15
Víte, jaké dveře můžete mít a jaké mají výhody?
typické dveře georgiánských domů, Dublin
typické dveře georgiánských domů, Dublin | Foto: Isifa/Thinkstock

Výběru vchodových dveří byste měli věnovat pozornost. U bytu v bytovém domě jsou často tím jediným, co stojí mezi zlodějem a vaším bytem (pokud bydlíte ve vyšším patře). I u domu je potřeba klást důraz na bezpečnost. Tam by ale navíc dveře měly ladit s okny a celkovým vzhledem domu.

Plastové nebo hliníkové?

Co se týče materiálu, můžete mít dveře z dřevěného masivu. Nebo plastové dveře, na jejichž povrchu se nachází dýha, laminát či fólie. Dýha není příliš levná a také může během let změnit barvu. Laminát je odolný a snadno se udržuje, ale opět nestojí zrovna málo. Třetí možností je fólie. Dobře se udržuje a její pořizovací cena není vysoká. Dokáže také imitovat vzhled dřeva, měla by být odolná proti vlhkosti a také barevně stálá.

Můžete mít i vchodové dveře z hliníku. Ty se hodí především k domům s modernějším vzhledem a jsou odolné. Je ale nutné se dveřmi sladit i okna. Dřevěná okna by s hliníkovými dveřmi nemusela vypadat dobře.

Výrobci nabízejí i ocelové dveře. Je také na vás, jak bude vypadat výplň dveří. Mají být neprůhledné? Nebo celé prosklené či s několika prosklenými částmi? Vybírejte podle svého vkusu. Pokud vás nebaví pokaždé hledat klíče, můžete si pořídit dveře, které se otevírají tak zvaným prstovým snímačem - stačí na něj jen přiložit prst a pokud je vás otisk uložen v paměti snímače, dveře se otevřou.

Pořiďte si bezpečnější dveře

Důležitá je i zvuková a také tepelná izolace dveří, stejně tak jejich odolnost proti vloupání. Přemýšlejte proto o bezpečnostních vchodových dveřích. Existují různé typy těchto dveří s různou odolností a tím i různým stupněm ochrany. Pokud bydlíte v rodinném domě, přidejte k bezpečnostním dveřím ještě bezpečnostní okna, protože právě okna budou dalším cílem zloděje, pokud se dovnitř nedostane dveřmi.

--------------------------------------------------------------------------------

Vchodové dveře - je třeba dobře přemýšlet při výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy