Jak vybrat posuvné dveře?

JKab
13. 2. 2012 1:04
Posuvné dveře můžou ušetřit hodně prostoru. Co je nutné vědět, než si budete chtít pořídit?
Odlehčené dveře Metalik z hliníkových profilů  - posuvné do stavebního pouzdra
Odlehčené dveře Metalik z hliníkových profilů  - posuvné do stavebního pouzdra | Foto: Sapeli

Posuvnými dveřmi myslíme buďto pevný bytelný typ zasunutelný do stěny či na ni, nebo srolovatelnou verzi srovnatelnou takřka s roletou. Oproti klasickým dveřím jsou ty posuvné velmi skladné. Posuvné dveře mají řadu výhod, z nichž největší je jistě úspora prostoru, a to nejenom v malých bytech. Ani bytovým jednotkám o velké ploše totiž nesvědčí spousta křídel dveří otevírajících se tu dovnitř, jindy ven.

I posuvné dveře potřebují dostatek místa

Klasické dveře "na pantech" mají jistě výhodu lacinějšího provedení, ale určitě se vyplatí si pohrát s mnohými variantami, které nám nabízejí posuvné dveře. Můžeme volit tak zvaný "posuv dveří na pojezdu" - musíme mít odpovídající prostor pro takové dveře - anebo lze  dveře zasunout do prostoru stěny. Typ, který se "roluje" od jedné zárubně ke druhé, představuje v této kategorii jistý hybrid.

Posuvné dveře mohou být neprůhledné nebo průhledné, mohou být vyrobeny z kombinovaných materiálů, v každém případě je dobré, když nejde o pouhý účelný stavební prvek, ale i předmět s jistým estetickým významem, samozřejmě vkusně napojeným na zbytek bytu. Průhledné dveře - tedy ty s převahou čirého skla - dokáží skloubit funkci dveří, tedy něčeho oddělujícího určitý prostor, s oknem, tedy s prvkem určeným k nahlédnutí. Některé posuvné dveře sice obsahují sklo, ale to je mnohdy matové, různě výtvarně upravené, prostě neprůhledné.

Materiálů je na výběr víc než dost

Průhledné prvky nacházíme i dveřích - roletách. Může zde jít o menší obdélníková okénka, anebo i o celé průhledné pruhy. Takové dveře mohou být vyrobeny i z kůže, plastu, anebo hrubší látky, spojené vhodnými technickými prvky.

Materiál posuvných dveří je vhodné volit podle typu prostoru a náročnosti tam probíhajícího provozu. Jiné materiály (odolnější) zvolíme, máme-li doma psy a kočky, jiné opět vybereme v případě, cvičíme-li doma na hudební nástroj nebo máme jinak "zvukově" náročný koníček.


 

Právě se děje

Další zprávy