Stavíte dům? Vybírejte pečlivě i střešní okna

Ilona Víchová
15. 6. 2012 9:28
Střešní okna jsou součástí izolace domu. Vybírejte je pečlivě a nechte si poradit!
Foto: Komerční sdělení

Ať už stavíte dům nebo rekonstruujete podkroví, setkáte se se situací, že budete muset vybrat vhodná střešní okna. Jaké ale vybrat a na co všechno se zaměřit? Nechte si poradit.

Okno musí být spolehlivé, funkční, jednoduše ovladatelné a také za tyto vlastnosti s příznivou cenou. Okno je duše domu, proto se neukvapte a vybírejte s pečlivostí.

Dřevo versus polyuretan

Vybrat si můžete střešní okna z obou materiálů. Dřevěná okna jsou velmi pevná a přirozená, ale je třeba počítat s tím, že se časem budou muset renovovat, natřít a ošetřit. Do vlhkého prostředí jako je koupelna nebo prádelna určitě vybírejte okna polyuretanová, která nenasakují vlhkost. Tento typ oken nevyžaduje žádnou úpravu ani údržbu.

Jak moc jste líní?

Určitě si zjistěte, v jaké výšce okno bude zasazené a pak zauvažujte nad ovládáním. Vybírat můžete z manuálního nebo elektrického. Elektrické ovládání se hodí pro okna, která jsou velmi vysoko. Ovládání se dá doplnit i o stínící prvky z venku nebo zevnitř.

Kam se bude okno otvírat

Střešní okna se vyrábějí kyvná nebo výklopně-kyvná. Kyvná okna se otáčejí kolem středové osy. Výklopná okna se otevírají směrem ven a poskytují neomezený výhled. Hodí se na střechy s malým sklonem a ve větší výšce. Spodní hrana okna by měla být ve výšce do 110 centimetrů. Horní hranu umisťujeme do výšky 185 - 220 centimetrů. Pokud máte kyvné okno s úchopem v horní části, využijete plně prostor podkroví. Pro lepší výhled zvažujte o doplnění střešního okna o vertikální okno.

Důležitá vlastnost okna - tepelná izolace

Ušetříte energii pokud zvolíte lepší zasklení u střešních oken. V současné době se dělá i takový typ, že si poradí s kondenzací par v chladných klimatických podmínkách. Moderní okna jsou tepelně-izolační s nízkou prostupností tepla. K dostání jsou dvojitá skla vyplněná argonem. Dokonce je možné si na vnější stranu dát sklo s reflexní vrstvou. Stejně tak speciální zasklení snižuje hluk a zvyšuje bezpečnost. Sklo se po rozbití nerozbije na kousky, ale zůstává slepené.

Nezapomeňte na doplňky

Okno musíme doplnit kvalitním zastíněním. Rozhodněte se, zda chcete přítmí, úplnou tmu nebo regulovatelnou možnost. Střešní okna umožňují jednoduchou montáž těchto žaluzií, stínidel či rolet. Snadno vše zacvakneme a můžeme využívat. Vybíráme doplňky s manuálním nebo elektrickým pohonem. Novinkou jsou doplňky na solární pohon, kdy nepotřebujeme elektroinstalaci a vše řídíme dálkovým ovladačem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká střešní okna si vybrat?

 

 

Právě se děje

Další zprávy