Koberec vybírejte podle plánované zátěže a materiálu

td
16. 2. 2012 8:46
Správně zvolený koberec nabídne dlouhou životnost i odolnost proti poškození, vybírejte pečlivě

Široká škála barev a vzorů, zvuková izolace, zvýšení pohodlí při chůzi a v neposlední řadě také estetická funkce. Výhody interiérového koberce jsou nezpochybnitelné, jediný problém se skrývá v tom, podle čeho koberec vybírat. Záleží čistě na vzhledu, nebo je třeba přihlédnout i k materiálu a místnosti, ve které se bude koberec nacházet? Při výběru se nevyplatí zohledňovat pouze cenu a barvu, důležitou roli hraje totiž i materiál a další charakteristické vlastnosti koberců.

Sledujte stupeň zatížení, do chodby se hodí jiný koberec než do ložnice

Jedním z hlavních parametrů, který určuje vhodnost koberce, je požadovaný stupeň zatížení. Ten ovlivňuje i umístění koberce, jiné zátěži bude vystavena podlaha na chodbě či v předsíni, která je využívána poměrně hojně, naopak koberec v ložnici plní spíše dekorativní funkci. Vlastní specifika potom má koberec, který bude pravděpodobně vystaven častému špinění. V takových případech vyhledávejte spíše umělá vlákna, která sice nejsou tak příjemná na dotek, ale jsou mnohem odolnější proti znečištění.

Přírodní materiály jsou kvalitnější , ptejte se po záruce od výrobce

Nejluxusnější koberce bývají vyrobeny z přírodních materiálů, jakými je například vlna, bavlna nebo hedvábí. Spolu s kvalitním materiálem ovšem přichází také několik požadavků na údržbu takové krytiny. Největší nebezpečí představuje nadměrná vlhkost, silné slunečné záření a znečištění. Ne každá vlna použitá pro výrobu koberce je kvalitní, proto se nebojte investovat do nejlepšího materiálu. Tím zabráníte případnému vylínání vláken nebo ztrátě původní barevnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy