Domácí předpověď počasí? S meteostanicí

Ingrid Špátová
2. 12. 2011 13:20
Domácí meteostanice prozradí počasí na hodiny dopředu. Jakou vybrat?
Foto: Simona Kosáčková

Co umí současné meteostanice? A jakou si pořídit? To záleží na tom, jaké jsou na přístroj kladeny požadavky. Pokud se majitel spokojí v podstatě s digitálním teploměrem, stačí se zamyslet spíše nad designem, investovat alespoň pět set korun do kvality a zvolit přístroj, který měří teplotu na přesnost jedné desetiny stupně Celsia.

Na výběr je také z meteostanic bezdrátových nebo kabelových. Nevýhoda bezdrátových levných meteostanic je malý rozsah, tedy nutnost umístění teploměru velmi blízko čidlu, a neustálá výměna baterií.

Dražší meteostanice mají kromě měření venkovní teploty funkce jako měření vlhkosti vzduchu, atmosférického tlaku nebo budík. Právě tlak je výborným ukazatelem počasí na nejbližší hodiny. Po získání praxe je tedy možné si předpovědět počasí v teple domova. Zvýšení tlaku obvykle znamená slunečné počasí, pokles zase spíš počasí deštivé a oblačno.

Pro lepší dosah bezdrátových meteostanic, přičemž běžný činí méně než dvacet metrů, se vyplatí investovat trochu více peněz. Například meteostanice 901 GAR za cenu kolem dvou tisíc má rozsah až sedmdesát pět metrů.

Důležité je i měřitelné rozmezí teplot. Je dobré zvolit meteostanici alespoň do minus třiceti stupňů Celsia. Co se měřeného tlaku týče, ideální je zobrazení relativního, tedy vztaženého k nadmořské výšce, nikoli absolutního.

Mezi levnější varianty meteostanic patří například SENCOR SWS 150 nebo oblíbená SENCOR SWS 50. V recenzích vychází velmi dobře například meteostanice Hyundai WSC 1908 v cenách od patnásti set korun, Oregon Scientific RMR500ES za ceny kolem dvou tisíc či Topcom 283NE za zhruba šest tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy