Co dělat, když klimatizace není v dosahu?

Ilona Víchová
18. 6. 2012 7:07
Tropy jsou tu. Pro příjemný pocit, není třeba nákladná klimatizace

Krásné a teplé počasí v létě nemusí být nesnesitelné. Stačí, když se naučíte správně větrat a využít průvanu a tepelných vlastností každého domu. Není třeba klimatizace, ale znát pár pravidel.

Nejedete k moři a přesto se doma nechcete uvařit? Pokud nemáte bazén ani klimatizaci, nevěšte  hlavu, vše se dá dobře vyřešit a my víme jak na to!

Větrání je základ

Při otevření okna se během dvaceti  minut vyrovná vnitřní teplota s venkovní. Pokud jsou venku tropická vedra, není dobré otevírat okna dokořán a pouštět dovnitř horký vzduch.

Suchý vzduch po celé místnosti

Suchý vzduch je příčinou nevolnosti, závratí a jiných závažných onemocnění. Určitě dbejte na kvalitní zastínění oken, které zamezí prostupu slunečních paprsků do interiéru. Pokud nemáte žaluzie či rolety, je váš dům s okny něco jako skleník. Udělejte si doma stín a pokuste se kvalitně a správně větrat.

Průvan je spása

Pokud jsou v místnosti dvě okna, zkuste využít jednoho jako větračku a otevřete i druhé. Vytvořte dva různě velké otvory, které donutí vzduch proudit v místnosti. Průvan nasaje horký vzduch a ten se prouděním ochlazuje.

Stejně tak se dá vytvořit řízený průvan po celém domě. Vyberte si místnost, kam dopadá nejméně slunečního světla a je tedy chladnější než ty ostatní. Otevřete tam okno na malou škvírku a pootvírejte dveře ostatních místností, které chcete, aby se vyvětraly. V těchto místnostech otevřete okno dokořán. Teplota se do třiceti minut sníží o pár stupňů.

Myslete i na sebe

V horkém počasí nesmíte zapomenout pít. Už naše babičky věděly, že v horku naopak pomáhají vlažné a hořké tekutiny. Zkuste tedy pít neslazený čaj nebo si dopřávejte pravidelnou a příjemnou sprchu. Po studené sprše se rychle oblečte, tak zůstane chladno u těla a neohřejete se od okolního vzduchu. Stejně tak je příjemná máta do studené vody nebo ledová a povzbuzující káva. Podobného efektu dosáhnete lavórem se studenou vodou nebo obkladem za krk.

--------------------------------------------------------------------------------

Je klimatizace vhodná do domu?

 

 

Právě se děje

Další zprávy