Bojíte se vichřice a blesků? Váš dům ochrání pojištění

td
6. 2. 2012 10:09
I při zařizování pojištění nemovitosti je třeba opatrně vybírat a pozorně číst smlouvu
Foto: Jan Langer

Pojištění nemovitosti bývá často opomínáno, přitom však právě jeho zařízení může majitele domu či bytu ochránit před velmi nepříjemnou ztrátou. I když se to po dokončení stavby či koupi nemovitosti zdá nepravděpodobné, vloupání či poničení stavby přírodními živly může přijít velmi nečekaně. Jak ale vybrat nejlepší podmínky pojištění a co při sjednávání závazku sledovat? Nabízíme několik jednoduchých rad, jak ochránit majetek.

Ochrana před vichřicí i pádem letadla

U většiny pojišťoven je možné zvolit, na jaké události se bude konkrétní pojištění nemovitosti vztahovat. Základ tvoří živelné pohromy, jakými je například požár, úder blesku nebo výbuch. Vhodným doplněním je potom také možnost záplav a povodní, pád stromu a vichřice. Druhy připojištění vybírejte podle lokality, ve které se dům nachází.

Nevyplatí se vybírat pojištění podle ceny, zamyslete se spíše nad výší limitů pro jednotlivá rizika a samozřejmě i míru spoluúčasti. Veškeré pojmy, které vám nejsou jasné, si nechte vysvětlit, aby později vinou nesprávného vyložení nedošlo ke komplikacím ve vyřizování pojistky.

Pozor na záplavy

Výše pojistného závisí i na riziku vzniku pojistné události ve vašem bydlišti, pokud jste postavili dům v záplavové oblasti, zřejmě si připlatíte. Extrémní variantou je potom zrušení nároku na pojištění proti záplavám, proto si podobné informace vždy zjišťujte co nejdřív. Rozdíl je také ve stanovení maximální majetkové újmy. Hodnota věci může být časová, kdy se snižuje společně s opotřebením věci, nebo nová - odpovídající pořizovací ceně majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy