Češi dávají na pojistné jen třetinu výdajů oproti EU

Věra Tůmová
1. 2. 2012 15:18
Každá druhá česká domácnost a každý třetí dům v ČR jsou nepojištěné
Foto: Thinkstock

Praha - Češi chrání své domácnosti i život mnohem méně než jiní Evropané. Zatímco v řadě zemí Evropské unie (EU) vydávají lidé na pojistné až 20 procent z celkových výdajů domácnosti, Češi na pojistky dávají podle České asociace pojišťoven (ČAP) i třikrát méně.

S pouhými osmi procenty, která vynakládáme z celkových výdajů domácnosti na pojistné, jsme na tom hůře než nejbližší sousedé v Rakousku či Německu. A u životních pojistek nás předbíhají i Poláci.

„V životním pojištění je průměrné roční pojistné sousedního Rakouska a Německa na hranici 1000 eur (cca 26 tisíc korun) na obyvatele. V Česku je to pouze 397 eur (cca 10 300 korun), čímž zaostáváme i za Maďarskem a Slovinskem, kde se jedná o hodnoty kolem 500 eur (asi 13 tisíc korun)," upozorňuje výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Foto: Věra Tůmová

Bez pojistky hrozí i bankrot

Pokud je domácnost i rodina nedostatečně pojištěná, stačí podle Tomáše Síkory pak už jen málo, aby se rodina dostala při nečekané události třeba až k finančnímu bankrotu. To může snadno nastat třeba, když hlavní živitel rodiny přijde o práci, těžce se zraní nebo zemře při nehodě.

Fatální finanční důsledky může mít pro rodinu ale i živelná pohroma, která výrazně poničí nepojištěný byt či dům.

Jen 23 procent Čechů dotazovaných v průzkumu společnosti Ipsos Tambor přitom přiznalo, že jejich motivací ke sjednání pojistky byla ochrana rodiny. Pouze dvě třetiny ekonomicky aktivních občanů si také podle expertů z ČAP sjednaly životní pojištění za účelem ochrany rizik.

Ideální je životní pojištění na dvoj až trojnásobek ročního příjmu

Češi mají také podle Zdeňka Kučery z ČAP často tendenci nastavovat si u neživotního pojištění jen nízké pojistné částky, které neodpovídají hodnotě majetku. Ušetří tak sice na pojistném, při škodě ale mohou od pojišťovny dostat kvůli podpojištění podstatně méně, než kolik činí škoda.

„Klienti navíc podceňují řadu rizik. Mezi ta nejčastěji opomíjená patří zatečení vody, zkrat a přepětí či tíha sněhu nebo námrazy," upozorňuje Kučera.

Ani u životních pojistek se ale Češi nepojišťují na dostatečné částky, které by rodině v případě nenadálých událostí, stačily pro přijatelné zajištění jejích členů.

Nejčastěji se tak lidé u nás v rámci životních pojistek pojišťují na částky do 100 tisíc korun. Podle doporučení expertů by se přitom měli pojistit minimálně na dvoj až trojnásobek ročního příjmu. To je při průměrném měsíčním platu kolem 24 tisíc korun zhruba 864 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy