Čeho se firmy nejvíc bojí? Pojišťovna se ptala ve světě

Věra Tůmová
23. 1. 2012 11:42
Dřív se firmy nejvíce bály živlů, dnes je děsí ekonomická rizika
Tropická bouře Lee nad USA
Tropická bouře Lee nad USA | Foto: Reuters

Mnichov/ Praha - Ekonomická rizika, přerušení podnikatelské činnosti a přírodní katastrofy patří k největším podnikatelským rizikům současnosti. Vyplývá to z analýzy aktuálních i budoucích rizik firem, kterou zpracovali risk manažeři Allianz z celého světa.

"Jako globální pojistitel neustále hledáme nově vznikající rizika, jejichž odhalení by mohlo být důležité pro naše klienty," vysvětlil důvody vzniku celosvětového průzkumu rizik Axel Theis, generální ředitel společnosti Allianz Global Corporate & Speciality.

Zdaleka ne všechna rizika se ale podle Dagmar Koutské z českého zastoupení Allianz dají pojistit. Jednotlivé regiony světa se v možnostech pojištění liší také produktově, protože risk manažeři připravují pojistky podle rizik a požadavků lokálních podniků.

Hrozby ekonomické

Téměř čtvrtina risk manažerů považuje u svých klientů za nejpalčivější problém ekonomická rizika. Mezi ty kupříkladu patří neúměrné zvýšení cen zboží, ztráta klíčových trhů, výkyvy směnných kurzů či rizika související s ekonomickou recesí.

Pět největších rizik podle regionů a zemí (klikněte pro zvětšení)
Pět největších rizik podle regionů a zemí (klikněte pro zvětšení) | Foto: Allianz

"Nervozita na finančních trzích nepřispívá důvěře v podnikání a hodnocení rizik se proto ještě více stává klíčovým prvkem všech našich osobních i obchodních rozhodnutí," konstatuje hlavní ekonom skupiny Allianz Michael Heise.

Přerušení podnikání

Nečekané přerušení provozu firmy je na druhém místě žebříčku rizik, které hrozí firmám nejčastěji.  Hodnotí to tak minimálně 14 procent oslovených odborníků. V okamžiku, kdy se chod firmy zastaví, přeruší se tím totiž obvykle celá logistika dodávek zboží tzv. „just-in-time". Hrozí to zejména v podnicích, které razí strategii „štíhlé výroby" a minimálních skladových zásob.

Živly všech typů

Přírodní katastrofy figurují na třetím místě nejobávanějších rizik pro podnikatele. Mezi ně se řadí především záplavy a sesuvy půdy, bouře, hurikány a tornáda, zemětřesení, tsunami, sopečné výbuchy a také vlny veder.

Průměrné celosvětové náklady na vyplacené náhrady škod způsobené přírodními živly, jako jsou záplavy, hurikány a tajfuny, se totiž za posledních deset let zvýšily osminásobně.

)

"V porovnání s prvními dvěma se toto riziko může jevit jako překvapivě nízké, přestože dopad nedávných přírodních katastrof v Japonsku, na Novém Zélandu, nebo povodní v Thajsku, byl na celosvětový pojistný trh zcela zásadní," konstatuje expertní zpráva.

„Přípravě a řízení rizik v Čechách ještě dost dlužíme. Zatímco představitelé zahraničních firem vítají risk manažery pojišťovny s otevřenou náručí, protože odhalí riziková místa jejich podnikání a navrhne nejlepší řešení nápravy, čeští manažeři naopak rizikové prohlídky raději nechtějí, aby náhodou něco závadného neodhalily," upozorňuje Václav Bohdanecký z české Allianz.

Hrozí i další rizika

Vedle trojice nejčastějších rizik vnímají experti jako další firemní nebezpečí ztrátu dobré pověsti firmy, ohrožení značky, riziko stažení výrobku z trhu kvůli závadě, či odpovědnost za způsobené škody. Podnikatelé se ale proti těmto rizikům často chrání podstatně méně nebo vůbec než proti těm ekonomickým či živelným.

Roli hraje i ztráta dobrého jména

Současná globalizovaná informační společnost se promítá i do zvýšení rizik, které dříve podnikatele až tolik netrápila. Především v zahraničí se firmy dnes obávají i rizika ztráty dobré pověsti.

V době, kdy existují sociální sítě s velkou aktivitou komunikujících účastníků, je tak už mnohem snazší poškodit nenávratně dobré jméno firmy či značky. „Během několika minut může zasáhnout negativní zpráva celý svět a poškodit dobré jméno firmy, nebo ji v krajním důsledku dokonce zlikvidovat," upozorňují experti na riziko, které si stále ještě mnoho podnikatelů i odborníků ani neuvědomuje.

Regionální rozdíly

Ke globálním rizikům, jež vnímají firmy nejpalčivěji bez ohledu na zemi, kde sídlí, náleží tedy především hospodářská situace a přerušení podnikání. V dalších rizicích se pak firmy a podnikatelé v jednotlivých zemích ve vnímání rizik a v tom, proti čemu si své podnikání pojišťují, regionální odlišují.

Například riziko přírodních katastrof více převládá v Asii a Tichomoří, podobně jako politická rizika. Těchto rizik se více obávají země s rozvíjejícími se trhy, kde hrozí sociální nepokoje a zásahy státu do finančních trhů.

V rozvinutých zemích jako je třeba Velká Británie se více než jinde zaměřují zase na právní a regulační rizika, která se týkají se například nejrůznějších omezení ze strany orgánů, ztráty patentové ochrany, rostoucích bezpečnostních problémů a přílišné regulace. V Německu jde pak hlavně o klasická business rizika související s pojištěním odpovědnosti za vadný výrobek.

 

Právě se děje

Další zprávy