Brazilský soud odblokoval bankovní účty Muskovým firmám. Stáhnul si z nich vyměřené pokuty

ČTK ČTK
13. 9. 2024 21:05
Brazilský soud odblokoval bankovní účty Muskovým firmám. Stáhnul si z nich vyměřené pokuty

Brazilský nejvyšší soud zrušil blokaci bankovních účtů společností Starlink a X. Učinil tak poté, co z nich nechal stáhnout částku 18,35 milionu brazilských realů (75 milionů Kč) do státní pokladny. Informuje o tom agentura Reuters.

Odblokování účtů firem amerického miliardáře Elona Muska nařídil soudce Alexandre de Moraes, se kterým byl Musk ve sporu. Převedená částka odpovídá pokutě, již Moraes Muskovým podnikům dříve vyměřil.

Soudce de Moraes vedl vyšetřování v kauzách takzvaných digitálních milicí, což jsou skupiny příznivců krajní pravice, které na sociálních sítích šíří podle úřadů dezinformace a nenávist. Také vyšetřoval útok na sídla nejvyšších brazilských institucí z 8. ledna 2022, za nímž stáli příznivci exprezidenta Jaira Bolsonara. Při vyšetřování těchto kauz soudce podle serveru G1 nařídil deaktivovat řadu účtů na sociálních sítích.

Muskovi, který se prezentuje jako zastánce svobody slova na internetu, se to ale nelíbilo. Nechal se slyšet, že účty zablokované na žádost brazilské justice znovu zpřístupní. Snahy brazilských úřadů označil za "agresivní cenzuru" a soudce de Moraese přirovnal k záporné postavě Dartha Vadera ze ságy Star Wars. Ten mu pak pohrozil pokutou.

 

Právě se děje

Další zprávy