Biden prodloužil pozastavení cel na ocel a hliník z EU o dva roky

ČTK ČTK
28. 12. 2023 20:12
Biden prodloužil pozastavení cel na ocel a hliník z EU o dva roky

Americký prezident Joe Biden prodloužil o dva roky, tedy do konce roku 2025, pozastavení cel na ocel a hliník z Evropské unie do stanovené kvóty. Vyplývá to z dnešního prezidentského prohlášení. Clo 25 procent na ocel a deset procent na hliník z EU zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump.

Zavedení cla v roce 2018 vyvolalo obchodní spor mezi oběma mocnostmi. EU v odvetě zavedla clo na řadu amerického zboží, od motocyklů Harley Davidson po bourbon.

Spor se nakonec podařilo vyřešit dohodou, která od ledna 2022 na dva roky pozastavila dovozní cla a zavedla místo toho sytém kvót, který umožnil bezcelně dovážet do USA 3,3 milionu tun oceli a 384.000 tun hliníku z EU, což odpovídalo prakticky veškerému dovozu těchto kovů z EU do USA. Clo se platí pouze za dovoz nad rámec těchto kvót. Nyní byla tato dohoda prodloužena o dva roky. Dohoda odložila i platnost cel zavedených EU na americké zboží.

Spojené státy a Evropská unie se snažily dohodnout opatření, která by řešila nadbytečnou kapacitu výroby kovů v netržních ekonomikách, jako je Čína, a podporovala ekologičtější ocel. Jednání měla být dokončena v letošním roce, ale uvízla na mrtvém bodě. Prodloužení dohody o pozastavení cel má umožnit pokračování diskusí o těchto opatřeních, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy