Ztrojnásobil se počet nehod kvůli sluchátkům

Adam Fiala
27. 1. 2012 12:50
Sluchátka v uších způsobují nepozornost a hlavně čím dál větší množství nehod
Zdroj: RevoSeek.com
Zdroj: RevoSeek.com | Foto: Aktuálně.cz

Poslouchání zvuků města se omrzí, když trh s elektronikou nabízí nespočet přenosných hudebních přístrojů a neméně pestrou nabídku sluchátek. Ať už hudbu posloucháte z klasické MP3 nebo high-tech přístroje typu iPod či iPod Touch, je třeba dbát zvýšené pozornosti při přecházení silnic či tratí. Za posledních šest let se ztrojnásobil počet nehod způsobených nepozorností lidí se sluchátky.

Se sluchátky je člověk slepý

V sedmdesáti procentech případů pak zranění skončilo smrtí. Studii zaměřenou na tyto zvláštní případy v USA provedli na Univerzitě v Marylandu. Ze statistik, které zpráva uvádí, vyplývá, že šedesát osm procent obětí bylo mužského pohlaví a víc než dvě třetiny spadaly do věkové skupiny pod třicet let. Lidé, kteří využívali sluchátka během pěšího pohybu po městě, trpí podle výzkumníků jistým druhem slepoty z nepozornosti.

Nové přístroje přicházejí s lepší reprodukcí hudby

Ve většině případů pak zranění způsobila srážka s automobily nebo vlakovou soupravou. Navíc množství těch, kteří dají při pohybu po městě přednost poslouchání vlastního výběru muziky, může jednoduše přibývat. Řada nových smartphonů uváděných na trh se zaměřuje na lepší zvukovou reprodukci nahrávky. Patří mezi ně třeba HTC Sensation nebo Rezound. Poslouchání muziky se sluchátky je tak nejen dostupnější skrz mobilní telefon, ale také dohání ztrácející se kvalitu. Levné a standardní přístroje totiž těžko nahradí pořádné reproduktory nebo živé vystoupení. 

 

Právě se děje

Další zprávy