Otec iPodu Tony Fadell chce znovu vynalézt termostat

David Slížek
25. 10. 2011 16:50
Tony Fadell je mužem, který stál za vývojem iPodu. Později z vedení Apple odešel, ale teď se vrací s vlastní firmou a novým nápadem.
Nest Learning Thermostat
Nest Learning Thermostat | Foto: Nest

V roce 2001 Tony Fadell předpověděl, že kapesní MP3 přehrávač změní výrobce počítačů Apple v obchodníka s hudbou. Výsledkem jeho vize se stal iPod. Dnes se pokouší znovu přesvědčit o tom, že ví, jakým směrem se svět bude ubírat.

A jde na to z překvapivého směru: zkouší znovu vynalézt domácí termostat.

"Je pro mě nepřijatelné, že zařízení, které je zodpovědné za 10 procent spotřeby energie v USA, nedrží krok s pokrokem technologií a designu," vysvětlil Fadell v tiskové zprávě, proč se od iPodů vrhl na termostaty.

Sám se učí, ještě k tomu radí

Kromě líbivého kulatého vzhledu má nový Nest Learning Thermostat přinést několik dalších novinek. Za prvé: sám se učí. Na základě nastavených teplot se během prvního týdne naučí rozeznávat, jaké má uživatel návyky a podle toho vypínat či zapínat topení.

K rozpoznání, jestli je někdo doma, nebo ne, slouží termostatu speciální čidla. Přístroj také sám uživateli navrhuje, při jaké teplotě ušetří více energie.

Pokud navíc má doma bezdrátovou síť wi-fi, můžete termostat připojit k internetu a ovládat ho přes síť třeba z práce. K dispozici jsou i statistiky spotřeby energie.

Lákadlem pro zákazníky má být i design. Termostat automaticky mění barvu na červenou, pokud topí, nebo modrou, pokud chladí.

Podaří se vynálezci iPodu znovu změnit svět? Těžko říct. Nové termostaty začne jeho firma prodávat v USA od půlky listopadu za ne zrovna nízkou cenu 249 dolarů (asi 4500 Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy