3D tiskárna i 4 mm tenká televize. To nejlepší z CES

David Slížek
16. 1. 2012 9:00
Technologický magazín CNET vyhlásil výsledky novinářské ankety Best of CES, která oceňuje nejzajímavější produkty veletrhu Consumer Electronics Show.
55 palcová OLED televizi 55EM9600 od LG
55 palcová OLED televizi 55EM9600 od LG | Foto: LG

Nejlepší produkty veletrhu Consumer Electronics Show, který proběhl od 10. do 13. ledna v Las Vegas, každoročně dostávají ceny, které vyhlašuje magazín CNET. Jak letos novináři volili?

Hlavní cenu udělili ultratenké 55 palcové OLED televizi 55EM9600 firmy LG (na fotografii výše), která je při úhlopříčce 140 cm tenká jen 4 mm. Tyto high-tech televizory by se měly začít prodávat ve třetím čtvrtletí 2012, cena se odhaduje na 8000 dolarů. Televizor vyhrál i v kategorii televizních přijímačů.

V hlasování návštěvníků pak jako nejzajímavější výrobek vyhrál koncept herního tabletu Project Fiona firmy Razer, který kombinuje výkon stolního počítače s rozměry tabletu.

Herní tablet of Razeru
Herní tablet of Razeru | Foto: Razer

V kategorii smartphonů vyhrála nová Nokia Lumia 9000, která je vlajkovou lodí smartphonů postavených na operačním systému Windows Phone.

Nokia Lumia 9000
Nokia Lumia 9000 | Foto: Nokia

Nejlepším digitálním fotoaparátem se stala bezzrcadlovka X-Pro 1 od firmy Fujifilm. Fotoaparát malých rozměrů s výměnnými objektivy umí kromě focení nahrávat i video v HD kvalitě.

Fujitsu X-Pro 1
Fujitsu X-Pro 1 | Foto: Photorumors.com

Nejlepším osobním počítačem CES 2012 novináři vyhlásili ultrabook HP Envy 14 Spectre od firmy HP. Skleněný laptop zaujal jak designem, tak výkonem.

HP Envy 14 Spectre
HP Envy 14 Spectre | Foto: HP

Mezi tablety nejvíc zaujal Asus Memo 370T. Sedmipalcový přístroj vybavený výkonným čtyřjádrovým procesorem Tegra 3 by se měl prodávat jen za 250 dolarů (cca 5000 Kč). Tablet poběží na Androidu 4, bude mít 1 GB operační paměti a 16 GB místa pro aplikace a dokumenty. Po Kindle Fire jde o další levný tablet, který by mohl - pokud bude úspěšný - stlačit ceny výkonnějších strojů na snesitelnější úrovně.

 Asus Memo 370T
Asus Memo 370T | Foto: NVIDIA

V kategorii nových technologií vyhrála 3D tiskárna MakerBot Replicator. Ta je jako jedna z prvních schopná "vytisknout" dvoubarevné objekty.

 3D tiskárna MakerBot Replicator
3D tiskárna MakerBot Replicator | Foto: MakerBot Industries

Kategorii domácí zábavy vyhrál bezdrátový DVR rekordér Simple.TV, který umí nahrávat pořady z televize a pak je bezdrátově přehrávat v jakémkoli připojeném přístroji - třeba tabletu nebo smartphonu.

V oblasti aplikací a softwaru získala ocenění aplikace BlueStacks, která umožňuje rozběhnout aplikace z operačního systému Android na Windows 8. Výrobce už vyjednává s výrobci hardwaru, aby tento program předinstalovali  do všech nových zařízení s Windows 8.

V kategorii autodoplňků si cenu odnesl zábavní systém QNX CAR 2, který firma QNX na veletrhu prezentovala v nablýskaném Porsche Carrera. Balík aplikací je nejen vylepšeným hands-free, ale také operačním systémem postaveným na HTML 5 pro apliakce použitelné v autě - ať už jde o navigace, hry, přehrávání hudby nebo filmů nebo propojení se smartphonem a připojení k internetu.

Mezi výrobky pro sítě byl oceněn router Media Router 3000 DIR-857 firmy D-Link, který umí připojit do domácí sítě jakékoli zařízení přes konektor USB 3.0.

Tip: Datarama o veletrhu CES 2012 v Las Vegas informuje přímo z místa! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy