Robotický pes pro nevidomé využívá Kinect

Adam Fiala
15. 11. 2011 5:11
Japonsko bylo vždy zemí technologických vizí. Vývojáři se tam nevzdávají konceptu kybernetického psa pro nevidomé

Nevidomí musí v mnohém spoléhat na pomoc druhých, speciálně vycvičení psi jsou k tomu ideální. Někteří ale uvažují o tom, že by skutečné psy jednoho dne nahradili kybernetičtí dvojníci. Na japonské vysoké škole The University of Electro-Communications ve spolupráci s NSK vyvíjejí mechanický model, který by psího společníka nahradil. Nyní testují už třetí verzi, která byla vylepšena o technologii Kinect od Microsoftu. Díky tomu by robot měl mnohem lépe rozeznávat překážky či schody.

První model je starý šest let

Poprvé univerzitní výzkumnici představili kyberpsa v roce 2005. Model nesl označení NR001 a jeho vylepšenou verzi prezentovali o dva roky později. Než se stane užitečným pomocníkem při práci s nevidomými, ještě to potrvá, ale už dnes videoukázka robotického psa přesvědčí o budoucích možnostech. Technologii Kinect přinesla společnost Microsoft na konci loňského roku. Původně slouží jako bezdotykový ovladač herní konzole.

Mezi lidmi v roce 2020

Současný model mechanického psa se pohybuje s větší ladností a jednoduchostí než předchůdci. Zatímco při vodorovném pohybu využívá kolečka umístěná na nohou, takže nezvedá nohy, při zdolávání schodů už připomene obyčejnou chůzi. O přibližování se ideálu normálního psa svědčí i to, že jeho pohyb přestává připomínat členovce, ale simuluje už savce.

Do budoucna se počítá s implantováním příjmu hlasového ovládání či využitím GPS navigace. Společnost NSK věří, že by k popularizaci zařízení mohlo dojít kolem roku 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy