Bizarní náhrada za pravostranné řízení. Tesla dává k autům v Británii podavač

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 7. 2023 14:48
Tesla přestala v květnu vyrábět Modely S a X s pravostranným řízením. Především britští zákazníci tak byli postaveni před nelehkou volbu: vysněného elektromobilu se vzdát, nebo vzít zavděk autem s řízením vlevo se všemi problémy, co s sebou tato skutečnost nese. Americká automobilka nicméně našla řešení, alespoň třeba na vkládání parkovacích lístků. A je skutečně velice bizarní.
Tesla nabízí ve Velké Británii své vrcholné modely jen s volantem nalevo a bizarním příslušenstvím.
Tesla nabízí ve Velké Británii své vrcholné modely jen s volantem nalevo a bizarním příslušenstvím. | Foto: Tesla

Když si otevřete britské stránky Tesly a budete si chtít nakonfigurovat Model S nebo Model X, nepochodíte. Automobilka u nich konfigurátor už před časem odstranila, vybírat je tak možné jen ze skladových zásob. Ovšem s dodatkem, že "tato auta jsou dostupná pouze s levostranným řízením". Americký výrobce přestal pravostranné verze svých vrcholných modelů vyrábět v květnu.

Už v březnu přitom magazín Electrek reportoval, že na mnoha trzích s pravostranným řízením, většinou v asijsko-pacifickém regionu, přestala Tesla z ničeho nic přijímat na tyto dva zmíněné modely objednávky. O pár týdnů později pak těm, kteří měli elektromobil objednaný, přišel e-mail o zrušení objednávky a vrácení peněz.

Britští řidiči dostali alespoň možnost: zrušit objednávku, vzít auto s levostranným řízením, anebo změnit objednávku na Model 3 či Y - ty se stále dělají s volantem napravo - a k tomu částečnou finanční kompenzaci. Jak už však bylo řečeno, nové objednávky na Modely S a X Tesla nepřijímá ani na britském trhu.

Kdo někdy řídil auto s volantem na opačné straně, než na které se zrovna v dané zemi jezdí, zřejmě ví, že toto řešení přináší celou řadu komplikací.

Na řidičovu stranu jsou totiž orientovány veškeré vjezdy do podzemních garáží, vyzvedávání objednávek v drive-thru restauracích nebo třeba jen vkládání klíčů ve chvíli, kdy přijede k sobě domů. Pokud máte auto s řízením na opačné straně, musíte se nepřirozeně posouvat přes sedadlo spolujezdce: jestliže na něm zrovna nikdo nesedí.

Tesla tak pro ty, kteří budou jezdit ve Velké Británii s modely s levostranným řízením, přišla s netradičním řešením. Jak se pochlubilo mnoho majitelů na sociálních sítích, dodává k autům takzvaný "The Reacher". Jinými slovy jde o obyčejný podavač předmětů, ovšem v krabici opatřené logem automobilky a puncem originálního příslušenství.

I od volantu vlevo se tak řidič dostane k věcem, které jsou jinak tradičně na pravé straně. Například sdružení britských majitelů Tesly na Twitteru napsalo, že jde o zařízení výlučně určené pro britské zákazníky (což v kombinaci s rušením objednávek na jiných "pravostranných" trzích dává smysl). Řada majitelů si pak z podobného zařízení u auta v ceně minimálně kolem 100 tisíc liber dělá spíše legraci.

 

Právě se děje

Další zprávy