Antimonopolní úřad povolil MND ovládnout vlastníka zásobníku plynu v Dambořicích

ČTK ČTK
20. 11. 2023 13:41
Antimonopolní úřad povolil MND ovládnout vlastníka zásobníku plynu v Dambořicích

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti Moravské naftové doly (MND) podnikatele Karla Komárka zvýšit podíl ve firmě Moravia Gas Storage (MSG), která provozuje zásobník plynu Dambořice na Hodonínsku. MND získaly 97,37 procenta akcií, dosud měl v MSG poloviční podíl ruský plynárenský podnik Gazprom. MND tak budou zásobník výlučně kontrolovat, informoval o tom ÚOHS v tiskové zprávě.

"Podle Úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí už nabylo právní moci," uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

MND na konci října informovaly, že upsaly nové akcie v nominální hodnotě 36 milionů korun, což zároveň zvýšilo základní kapitál MGS na 38 milionů korun.

Podzemní zásobník plynu Dambořice byl vybudován konverzí vytěženého ložiska ropy, na kterém se těžilo od roku 1986. Projekt zásobníku se začal připravovat od roku 2008, společnost MSG následně vznikla o pět let později jako společný podnik firem Gazprom Export a MND. Stavební práce na zásobníku začaly v květnu 2014, zásobník byl zprovozněn v červenci 2016.

Ruský Gazprom měl většinu kapacity pronajatou na základě smlouvy od roku 2013 na 15 let. V současnosti využívají kapacity zásobníku jiní dodavatelé plynu z EU. Rusové zásobník téměř od začátku války na Ukrajině přestali využívat. Podle MND je zásobník na začátku topné sezony téměř plný. Jeho kapacita je 448 milionů metrů krychlových, tedy asi 12 procent skladovacích kapacit plynu v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy