Antimonopolní úřad potrestal výrobce školních batohů Topgal za diktování cen obchodníkům

ČTK ČTK
25. 10. 2023 9:23
Antimonopolní úřad potrestal výrobce školních batohů Topgal za diktování cen obchodníkům

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal výrobce školních aktovek a batohů Topgal pokutou 10,7 milionu korun za to, že stanovoval svým odběratelům minimální maloobchodní ceny svého zboží. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě na svých internetových stránkách.

Podle zjištění úřadu firma určovala svým odběratelům minimální ceny zboží od roku 2014 do roku 2021. "Dodržováním stanovených cen podmiňovala obchodní spolupráci s odběrateli, kontrolovala, zda odběratelé cenovou politiku dodržují a případně je vyzývala k navýšení cen na jí stanovenou úroveň, a to i pod hrozbou sankcí, které v některých případech reálně uplatnila," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Zakázané vertikální dohody ve výsledku sedm let narušovaly hospodářskou soutěž na trhu se školními batohy a batohy pro volný čas. "Určování minimálních cen ze strany dodavatelů zboží omezuje cenovou soutěž mezi prodejci a zvyšuje tak cenovou hladinu zboží pro spotřebitele. Maloobchodní prodejci si mohou určit prodejní cenu zboží zcela volně a dodavatel je v cenotvorbě nesmí nijak omezovat. Dodavatel smí určit pouze doporučenou cenu, avšak její dodržování nesmí vymáhat," upřesnil ÚOHS.

Při určování výše sankce ale ÚOHS přihlédl k tomu, že firma Topgal ihned poté, co v jejím sídle ÚOHS provedl místní šetření, problematické dohody ukončila a své odběratele informovala o tom, že stanovené prodejní ceny jsou nezávazné. "Společnost Topgal splnila podmínky pro narovnání, v jehož rámci uznala odpovědnost za spáchaný přestupek, díky čemuž jí byla sankce snížena," doplnil ÚOHS. Stanovená pokuta je pravomocná a firma ji musí zaplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy