Zabijačka v Českém ráji. Tradice, nebo týrání?

Zabijačka v Českém ráji. Tradice, nebo týrání?
Usmrcení má podle evropských norem proběhnout "humánním způsobem", tzn. takto - nejdříve omráčením jateční pistolí. Ti, pro které je zabijačka letitou tradicí, tvrdí, že nahánění čuníka sekyrou po dvoře bylo mnohem horší. Nemluvě o podmínkách v průmyslových velkochovech.
Horká krev je nejdůležitější součástí zabijačkových specialit - červené tlačenky, jelit, prejtu... Čím čerstvější, tím lepší. Před měsícem  byli v Mošnově na zabijačce obviněni z týrání, když pašík při vykrvování kousal řezníka do boty. Na druhou stranu průzkum CIWF z ledna 2010 o velkochovech prasat v některých zemích EU upozorňuje na mnohá porušení pravidel důstojného zacházení z hospodářskými zvířaty (zkracování ocasů, přeplněné holé kotce bez slámy, nedostatek pohybu, kastrace malých selat zaživa a bez umrtvení, apod.)
Zabití prasete na domácím dvorku po prožití hodnotného života, byť se po léta provádělo sekyrou a na několik pokusů, snad není takovým hříchem. Po usmrcení začne řezník rutinní práci. V době zabijačkové "špičky" dělá třeba 4-5 akcí do týdne.
Prase spařit a oškrábat, odříznout šlachy, oddělit hlavu, no a tak podobně. Před deseti lety padlo na zabijačkách na 700 tisíc prasat, dnes je to cca čtyřikrát méně. Je to moc? Málo? V celé EU je zabito ročně 25 milionů zvířat jen na kožešinu, ve španělské koridě zemře ročně na 10 tisíc býků.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
20. 2. 2010 15:20

O tom, jak humánně porazit prase, se diskutovalo za českého předsednictví i v Radě Evropské unie. Velký ohlas na českém venkově to ale nevzbudilo. Období masopustů a s ním sezóna tradičních vesnických zabijaček právě končí, tak se podívejte, jak dnes vypadá v malé obci na Turnovsku "zabijačka po evropsku".

 

Právě se děje

Další zprávy