Projekt Zdravé pracoviště omezil nemoci o 80 procent

ČTK ČTK
9. 6. 2012 9:16
Projekt vede zaměstnance k tomu, aby si uvědomili důležitost hygieny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Až o 80 procent klesla míra nachlazení, chřipek a žaludečních obtíží u pracovníků firem, které se zapojily do projektu Zdravé pracoviště, řekl ČTK šéf projektu Jan Pipek ze společnosti, která vyrábí hygienické vybavení pro firmy i domácnosti. Projekt zaměstnance vede k tomu, aby si uvědomili důležitost hygieny a rizika šíření infekcí. Před třemi lety začal v USA, teď se rozšiřuje do vybraných evropských zemí včetně Česka.

"Projekt pomáhá firmám odhalit místa, kde mohou mikrobi číhat, přičemž dřez a rukojeť mikrovlnné trouby se ukázaly být nejšpinavějšími povrchy," uvedl Pipek. Značné znečištění bylo podle něj také na pracovních stolech, klávesnicích, telefonních sluchátkách a počítačových myších. Bylo na nich čtyřistakrát víc bakterií než na záchodovém prkénku.

V projektu bylo vyhodnoceno 5000 vzorků z kancelářských budov, v nichž pracuje přes 3000 lidí. Mimo jiné bylo zjištěno, že 15 procent žen a 25 procent mužů si nemyje ruce po použití toalety a roznášejí bakterie dál.

Velké množství mikrobů bylo na třech čtvrtinách vodovodních kohoutků, téměř polovině úchytů dvířek mikrovlnných trub, třetině klávesnic a úchytů dveří ledniček, na čtvrtině tlačítek chlazení vody a pětině tlačítek výdejových automatů.

Projekt Zdravé pracoviště proto učí zaměstnance myslet jinak, uvědomovat si důležitost hygieny a rizika šíření infekcí, třeba v době, kdy si připravují oběd, vaří si kávu, píšou na počítači nebo telefonují.

Zaměstnavatelé by podle Pipka měli vyzbrojit lidi znalostmi a vytvořit podmínky, aby mohli hygienu dodržovat. Jednoduchým řešením je umístění dezinfekčních utěrek do kuchyněk a snadný přístup k dezinfekčním prostředkům na ruce.

Tematický web nabízí rady při zavádění projektu i návod, jak nejlépe zapojit zaměstnance, aby větší důraz na hygienu vnímali jako výhodu především pro sebe.

 

 

Právě se děje

Další zprávy