Změny pro zdravotní sestry se zpozdí, neprošly Senátem

ČTK ČTK
3. 3. 2011 16:18
O přijetí zákona budou znovu hlasovat poslanci
Senátoři ČSSD vrátili novelu sněmovně
Senátoři ČSSD vrátili novelu sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát vrátil sněmovně novelu zákona, která má zlepšit pracovní podmínky a zařazení zdravotních sester a dalších pacovníků ve zdravotnictví.

Zejména zástupcům ČSSD se nelíbí ta část zákona, podle níž by sestry u záchranné služby kvalifikovala na záchranáře pětiletá praxe. O jejich návrhu nyní bude opět rozhodovat sněmovna.

Senát chce také vložit do novely třicetidenní lhůtu, ve které by musel ministr zdravotnictví závazně rozhodnout o takzvaném zmírnění tvrdosti zákona. Pro vrácení sněmovně hlasovali hlavně sociální demokraté a všichni nezařazení senátoři.

Podle Jana Žaloudíka (ČSSD), který návrh vznesl, by tato úprava sestrám nepřinesla prospěch a vyvolala by diskuse, zda například stačí, pokud by sestra u záchranné služby pracovala třeba sedm let, ale jen na 0,4 úvazku. Řekl také, že není vhodné nahrazovat vzdělání a kurzy tzv. vysezenou pozicí.

Jeho stranický kolega Vladimír Dryml si myslí, že vrácení sněmovně zpozdí přijetí zákona jen o několik týdnů.

Návrh předložil ve sněmovně poslanec ODS a někdejší náměstek na ministerstvu zdravotnictví Marek Šnajdr po dohodě s ministerstvem.

Vyšší prestiž profese 

Na senátory Šnajdr naléhal, že české zdravotnictví přijetí novely naléhavě potřebuje. Norma má zvýšit kompetence sester, a tím i prestiž této profese. Umožní jim například vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například v květnu 2011, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat. Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat.

Nyní je registrováno 45 tisíc sester, většině z nich registrace vyprší v letech 2011 a 2012. Nápor žádostí už nyní registr těžko zvládá a vyřizování se zpožďuje. K dnešnímu dni takto podle Šnajdra vypršelo již 15 tisíc registrací.

Předloha počítá také se snížením ceny za registraci. Za tu by měly sestry místo dosavadních 500 korun zaplatit jen stovku. Novela také ruší dosavadních šest různých zaměření sanitáře a nechává jen všeobecného sanitáře. Umožňuje zdravotnickým záchranářům, aby pracovali v lůžkových částech intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačních odděleních.

 

Právě se děje

Další zprávy