Zástupci církví proberou s ČSSD restituce ve čtvrtek

ČTK Martina Machová ČTK, Martina Machová
Aktualizováno 18. 11. 2013 13:52
Církve zastávají postoj, že nemohou z původní dohody se státem ustoupit.
Foto: Ludvík Hradilek

PrahaČSSD se s církvemi sejde kvůli restitucím ve čtvrtek odpoledne, schůzky se zúčastní zástupci České biskupské konference (ČBK), Federace židovských obcí a Ekumenická rada církví.

O setkání požádal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, jeho strana totiž usiluje o revizi církevních restitucí vyjednaných předchozí vládou Petra Nečase (ODS). ČSSD by ráda snížila finanční kompenzace.

"Na jednání půjdu jako zástupce občanů, kteří požadují revizi církevních restitucí a dali k tomu ve volbách ČSSD mandát vítězné strany. Chci jednat mimo jiné o výrazném snížení dopadu restitucí na státní rozpočet, o účelu, na který budou prostředky z finančních náhrad používány, nebo třeba o vynětí areálu Pražského hradu z restitucí," popsal Sobotka plán, s jakým se schůzky zúčastní.

"V této chvíli vše nasvědčuje tomu, že schůzka bude ve čtvrtek odpoledne v Arcibiskupském paláci," řekl Aktuálně.cz Generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Církve se podle něj budou snažit vysvětlit svoji pozici ve společnosti, osvětlit důvod vyjednaného postupu restitucí, jehož součástí je do budoucna odstřižení placení církví od státního rozpočtu. Podle Holuba si také církve budou se zástupci ČSSD ujasňovat, co se od církví očekává.

"Co se týče dluhopisů, tak jsme říkali několikrát, že jsou tématem, o kterém jsme připraveni mluvit, jestliže na straně státu bude věrohodný partner, který bude některé věci garantovat, a proto je potřeba se vůbec shodnout na tom, že zákon nevychází z mylných čísel," říká Holub.

Holub minulý týden zopakoval, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti.

"Vždy jsme zdůrazňovali, že pro nás je to v první řadě možnost vysvětlovat, protože se domníváme, že v předvolební kampani byly občas informace používány velmi zkratkovitě a nepřesně, a domníváme se, že i zavádějícím způsobem. Pro nás je základní vysvětlit sociální demokracii, jak onen proces probíhal, a slyšet od nich, co očekávají od církví v oblasti kultury, sociální a školské, a začít mluvit o tom, co je reálné naplňovat a s jakými finančními prostředky," dodává.

"Nejsou to církve, kdo chtějí a potřebují něco řešit a nejsou to stávající politické strany a uskupení, kdo chtějí něco řešit ve prospěch budoucnosti církví. Tudíž prostor pro jednání není velký, není v něm ani příliš mnoho důvěry a je určen nestejnoměrným přístupem obou stran," komentuje plánovanou schůzku předseda Ekumenické rady církví v ČR Joel Ruml.

Podle něj nejsou změny, o kterých mluví ČSSD a komunisté, něčím, na co lze snadno přistoupit. Jako důvod Ruml uvádí téměř až mocenský způsob, jakým je chtějí prosadit.  

Sociální demokraté usilují o změny v církevních restitucích také při jednání o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zatímco ANO se debatám nebrání - jeho šéf Andrej Babiš kritizoval inflační doložku finančního narovnání -, lidovci chtějí zachovat nynější stav.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy