Zaorálek: Udělali z nás trotly a z ČSSD divný spolek

Martina Machová Martina Machová
8. 11. 2013 16:00
Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem o tom, jak přemýšleli "sobotkovci" před volbami
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek patří k hlavním zastáncům Bohuslava Sobotky, který se rozhodl, že nebude brát nikoho z těch, co se vydali do Lán, na milost. Tedy kromě místopředsedy Milana Chovance, který schůzku s prezidentem prozradil.

Sám Zaorálek si s Chovancem rovněž příliš neví rady, u ostatních má ale jasno: Je správné, že odešli z vrcholných stranických funkcí. Hlavní důvod ani tak nevidí ve lhaní, ale v tom, co se dělo v ČSSD již před volbami.

"Jste v čele armády, pochodujete proti soupeřům a zjistíte, že vás vlastní nakopávají nebo střílejí do nohy," popsal v rozhovoru pro Aktuálně.cz, jak spolu s Bohuslavem Sobotkou přemýšleli před volbami. "Řekli jsme si, že nezbývá nic jiného, že do toho musíme jít i s rizikem, že se zesměšníme. Když už to dotáhl, byl v jiné pozici a odmítl si nechat líbit, když někdo říkal, že on to zblbnul," líčí dále.

V druhém díle rozhovoru o ČSSD posledních dní a její budoucnosti rovněž popisuje, kdy sám pocítil, že jeho protivníci zřejmě chystají jeho politický konec.

"Mně samotnému se stalo, že mě Michal Hašek z jižní Moravy napadl, že má starost o výsledek voleb v Moravskoslezském kraji. Prý má dojem, že to tam nezvládám a že bych místo nesmyslných soudních sporů s panem Bakalou s ním měl jednat, jak pomoci nájemníkům," připomíná s tím, že výtka podle něj neměla opodstatnění. Zejména proto, že v té době domlouval pilotní projekt na privatizaci bývalých bytů OKD.

Poslanci ano, ve vedení ČSSD ne

A.cz: Jak by měl proběhnout nedělní ústřední výkonný výbor (ÚVV), aby byl podle vašich představ?

Nebudu říkat, co je pro stranu nejlepší, protože na tom opravdu není dobře. To je na delší dobu. Teď musíme stranu uschopnit, aby dělala, co má. Očekává se od ní, že povede jednání, abychom ustavili sněmovnu, abychom našli koaliční řešení a bylo možné vládnout.

Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem.
Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Hašek a spol. odešli s tím, že ČSSD dosáhla jen na slabý volební výsledek, což vám dost ztížilo cestu do Strakovy akademie. V roce 2010 ze stejného důvodu odstoupil Jiří Paroubek z čela strany. V čem je situace oproti roku 2010 rozdílná?

Po volbách se Jiří Paroubek rozhodl, že nebude čelit záplavě dotazů, které se na něj vrhnou, protože věděl, že by byly sarkastické. Během několika hodin se rozhodl, že odstoupí z funkce a strana jela dál. A vzhledem k tomu, že nás tehdy žádné sestavování vlády nečekalo, tak to byl způsob, jak jít do opozice a začít budovat novou pozici.

Teď je situace odlišná. Pány Haška a spol. v tuto chvíli ani tak nezajímá, zda strana něco dokázala splnit. Oni tvrdí, že i jim jde o program, ale jisté je, že zvláštní netrpělivostí a lačností tu stranu poškodili a většina lidí nám teď nebude věřit, že nám skutečně o ten program jde... Asi u nich panovalo přesvědčení, že si to Bohuslav Sobotka nechá líbit. Ale zde byla základní nespravedlnost, že nejen Sobotka, ale řada lidí kolem něho věděla, že někteří lidé se v kampani chovali podivně.

A.cz: Například?

Mně samotnému se stalo, že mě Michal Hašek z jižní Moravy napadl, že má starost o výsledek voleb v Moravskoslezském kraji. Prý má dojem, že to tam nezvládám a že bych místo nesmyslných soudních sporů s panem Bakalou s ním měl jednat, jak pomoci nájemníkům.

To bylo hrubě nespravedlivé, protože já v té době jednal o pilotních projektech prodeje bytů. A já nikdy žádný spor s Bakalou nevedl, ty vedl on se mnou.  Ani se neobtěžoval zjistit, jaká jsou fakta. Tři týdny, čtrnáct dní před volbami mne napadal, protože tam byl Pecina, který táhl vítězně se Zemanem a SPOZem krajem.

Když měli stovky, tisíce lidí na náměstích, tak řada lidí tvrdila, že sociální demokracie je ztracená, a že to v Moravskoslezském kraji dokonce SPOZ vyhraje.

Je to normální, že mne první místopředseda v takové situaci napadá? Na grémiu jsem vybuchl a on se mi za to omluvil. Řekl, že napíše omluvu do novin, tu ale samozřejmě nenapsal. I kdyby byl člověk mdlejšího ducha, tak ho napadne, že se tady po volbách připravuje poprava.

Snaha o sesazení Sobotky vyvolalo demonstraci na Hradčanském náměstí.
Snaha o sesazení Sobotky vyvolalo demonstraci na Hradčanském náměstí. | Foto: Ludvík Hradilek

O Záviších z Falkenštejna

A.cz: Že je sociální demokracie dvojhlavá, se bavíme už více než tři roky.

My jsme se s Bohuslavem Sobotkou snažili dělat každý týden něco, aby se to nerozpadlo. Sám mi občas říkal, že si klade otázku, jestli je vůbec šance to do voleb dotáhnout, protože když nás někdo vyhodí do povětří klidně týden před volbami...

My jsme ale nemohli říci členům, 'my to balíme, protože nás to nebaví a nemůžete se Závišem z Falkenštejna nastupovat do boje', protože pak to podle scénáře Bitvy na Moravském poli také vypadalo.

Dělal jsem čtvrté parlamentní volby a pro mne byly nejtěžší, protože jsem byl v situaci, kdy jsem nevěděl, co se zítra stane - máte klacky pod nohama. Za sebe se divím, že jsme utáhli výsledek 27,4 na severní Moravě a že jsme se blížili k 29, co jsme dělali s Jiřím Paroubkem.

A když vám pak potom někdo po volbách řekne, 'tak jsi to udělal a teď táhni, protože jsi to udělal blbě', tak máte pocit strašné nespravedlnosti, který měl i Bohuslav Sobotka. Ten to prožíval podobně jako já.

Jestli si mysleli, že pokorně řekne: 'máte pravdu, já jsem to zpackal', když on sám mi říkal, 'má to cenu v takových podmínkách'? Teď už neodejde. My máme pocit, že jsme to dokázali i s těmi břemeny. Teď jim nevyklidíme prostor.

A.cz. To je důvod, proč Bohuslav Sobotka nerezignoval?

Nerezignoval proto, že jestli byl nějaký těžký okamžik, tak ten byl před volbami. Tedy - jestli se nezesměšní na samotném pochodu, což je mimochodem jeho formulace.

Jste v čele armády, pochodujete proti soupeřům a zjistíte, že vás vlastní nakopávají nebo střílejí do nohy. Tak si protivník řekne: 'to máš pěkný binec v té armádě, my s tebou nemůžeme ani zápasit, protože tebe likvidují tvoji vlastní'. Když si toto vyřešil, řekli jsme si, že nezbývá nic jiného, že do toho musíme jít i s rizikem, že se zesměšníme. Když to už dotáhl, byl v jiné pozici a odmítl si nechat líbit, když někdo říkal, že to on to zblbnul.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec.
Místopředseda ČSSD Milan Chovanec. | Foto: Vojtěch Marek

Chovancem, který neví, čí je

A.cz: Zimola, Hašek, Škromach a Tejc již ve straně složili funkce. Nad hejtmanem Chovancem je otazník. Umíte popsat jejich roli v celé kauze Lány?

Já nejsem ten, co by říkal, že jsou na tom všichni stejně.

Role Zimoly je jiná než role Tejce a Haška. U něj to byla blbost a nechtěl zůstat bokem. Ne, že by nevěděl, co dělá, ale nebyl motorem té věci. To si myslím byl tandem Jeroným Tejc - Michal Hašek. Škromach se v tom hodně angažuje pusou, ale nevím, jestli v tom měl tak významnou roli, jak to vypadá. Rozhodně se k tomu ale hlásí. Takže to je ta trojka, která to táhla.

Chovanec je v tom takový obojaký, vždy se tvářil, že neví, čí je. Tak se chová i v této kauze, ve které sehrál podivuhodnou roli, kdy to na Haška prásknul. Aby zrada byla dokonalá.

On se vlastně stal Závišem z Falkenštejna na druhou.

A.cz: A on by neměl z vedení odejít? Bohuslav Sobotka sice jeho rezignaci nechce, ale je vůbec po tom všem důvěryhodný? Je stále stínovým ministrem dopravy, to půjde do vlády?

To říkají někteří členové. Kdo je kandidát na co, bych nyní ponechal stranou, je řada těch, se kterými se dnes již nepočítá.
Nechci v tom dělat soudce, záleží na nich, jak vystoupí a co řeknou. U Chovance někteří říkají, to je úplně šílené, co tady předvádí. Je to také o roli předsedy, který musí provést nějakou diferenciaci. Má na to právo, když řekne, že s někým si dovede představit další spolupráci. S Chovancem se o tom bavil.

A.cz: V neděli je již zmiňované ÚVV, karty jsou téměř rozdány, myslíte, že v neděli se vše vyřeší a krize v ČSSD skončí?

To úplně ne. Jedině, kdyby někdo odešel úplně, a to se nestane a ani to tak nemůže být. Dotyční mají své veřejné mandáty a ty získali od voličů, nezískali je ve straně.

My se zde bavíme o tom, že zneužili svých stranických funkcí. Zneužili je k tomu, že se nejen sešli, ale i scházeli za zády vedení strany. To jejich budování paralelní struktury vyvrcholilo tím, že se po volbách setkali s prezidentem republiky a že se dohodli - o tom nemám pochyb - na odstranění předsedy Bohuslava Sobotky. To není, jak říká prezident, tedy - 'jenom se se mnou sešli a nic'.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD.
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Lež jako šlehačka na dortu

A.cz: Změnilo by něco ve vašem pohledu, kdyby o tom nelhali?

Zůstává to, co říkám. Za zády strany jednali po volbách s prezidentem, který má v rukou jmenování premiéra. Ale šli tam bez toho, kdo měl oficiální pověření od ústředního výboru. Čistě proto, že se rozhodli, že on už ty jednání nepovede. To, že přitom ještě lhali, to je taková šlehačka na dortu.

Provedli to způsobem, že sami sebe zesměšnili v přímém přenosu. Lhát takto rekordně v televizi jako politik, který neustále lidem tvrdí, že je věrohodný, to je něco, co poškodilo nejen je, ale nás všechny.

Udělali z nás trotly a z celé strany velice podezřelý spolek lidí, kteří se poperou jako na pískovišti, když se má rozhodovat o vládě.

A teď, co se odehrává ... kdy jezdí po těch jednání a říkají: 'My mámě podporu!' Chovají se jako rozmazlení ufňukaní fracci, kteří říkají: 'vy nám ubližujete, čarodějnické procesy a hony na nás konáte...'

Protože se nedokáží chovat dospěle. Já myslel, že už dospělí jsou.

A.cz: Mají ještě nějakou podporu ve straně?

Mluvím za moravskoslezskou konferenci, a kdyby tam byli, tak by zjistili, že podle většiny účastníků by udělali nejlépe, kdyby odešli.

 

Právě se děje

Další zprávy