Vláda kývla na protikorupční plán i agenta provokatéra

Domácí Domácí
11. 1. 2010 16:19
Ministr vnitra Martin Pecina chce i institut korunního svědka
Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Zločinec by se v budoucnu mohl vyhnout trestu, pokud žalobcům pomůže objasnit závažný kriminální čin organizované skupiny.

Umožnit by to měl institut korunního svědka, který chce zavést v rámci protikorupčních opatření ministra vnitra Martin Pecina. Protikorupční balíček dnes schválila vláda.

Kabinet navrhuje zavést i kontroverzní pozici agenta provokatéra. Tento nástroj policie přitom v prosinci ostře kritizovala Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. "Není možné, aby stát vyprovokoval spáchání trestného činu," řekla tehdy.

Pecina má v plánu balíček protlačit sněmovnou ve zrychleném řízení ještě do voleb.

Infobox

  • Institut korunního svědka - jde jednak o nový institut přerušení trestního stíhání obviněného za podmínky, že se přizná k činu a podá informace o organizované kriminalitě, zaváže se vydat prospěch a nahradit škodu a dále o institut následného úplného zastavení trestního stíhání obviněného, za podmínky, že přispěje k objasnění organizované kriminality
  • Institut spolupracujícího obviněného - doplňuje do již existujícího institutu spolupracujícího obviněného princip proporcionality, když požaduje po státním zástupci, aby jako spolupracujícího obviněného označil pouze takového pachatele, který se doznal k trestnému činu, jenž není závažnější, než zločin, k jehož objasnění se zavázal přispět.
  • Protikorupční agent - použití agenta předpokládá současné splnění řady podmínek tak, aby využití oprávnění „předstírat zájem podílet se na trestném činu" bylo legitimní a nebylo zpochybňováno, či aby nebylo považováno za policejní provokaci. Podmínkou je, aby skutečnosti zjištěné v daném případě nasvědčovaly tomu, že by osoba spáchala takový trestný čin sama
  • Oprava nechtěných důsledků přijetí trestního zákoníku - omezující zásadním způsobem možnost použití odposlechů a agenta a vrácení úpravy podmínek přístupu vymezených útvarů policie k informacím z daňového řízení v novém daňovém řádu do podoby před jeho přijetím.

Zdroj: mvcr.cz

"Korupce stojí v pozadí prakticky veškerého organizovaného zločinu a závažné hospodářské kriminality a podporuje neefektivní nakládání či přímo rozkrádání veřejných prostředků. V této oblasti hodlám projevit velkou dávku odhodlání," řekl po dnešním jednání vlády Pecina.

Pecina chce policii také vrátit možnosti odposlouchávat podezřelé korupčníky stejně, jako tomu bylo do letošního 1. ledna.

Nový trestní zákoník umožňuje totiž nasadit odposlechy jen na trestné činy, kde je sazba minimálně deset let vězení. Tam korupce nespadá. Protikorupční balíček navrhuje, že odposlechy by bylo možné použít u těch zločinů, za které hrozí 8 let za mřížemi

Prošetřím kauzu Wolf a Janoušek

V rámci protikorupčního balíčku také ministr chce prověřit řadu mediálně známých kauz.

Podle něj nepůjde o desítky kauz, ale řádově jednotky.

Jako příklad uvedl o kauzu poslance Petra Wolfa nebo švýcarská konta podnikatele Romana Janouška. Víc jich ale prozradit nechtěl.

Tendry jen v "rukou" pověřených lidí

Pecina také chce, aby jmenovaní členové výběrových komisí byli prověřeni Národním bezpečnostním úřadem na minimálně stupeň důvěrné.

Což znamená, že by úředníci museli přiznat svůj majetek.

"Byli by tak více pod kontrolou a nedocházelo by k tomu, že jim za určitou dobu přibudou na kontě miliony," sdělil ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy