Velká koalice na pražské radnici končí

ČTK
27. 11. 2006 21:35
Praha - Vedení pražské ODS schválilo memorandum o spolupráci se Stranou zelených a SNK ED.
Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Po osmi letech končí v Praze panování velké koalice.

V jedenáctičlenné městské radě města by podle návrhu primátora Pavla Béma (ODS) mělo zasedat devět občanských demokratů, Petr Štěpánek za zelené a Markéta Reedová za SNK-Evropské demokraty.

Verdikt vedení ODS v metropoli k tomu dnes otevřel cestu. Z politického hlediska je rozhodnutí vedení pražské ODS naprosto dostatečné, uvedl předseda pražské organizace strany Jan Bürgermeister.

Reedová proti korupci 

Vedení pražských SNK Evropských demokratů dnes podpořilo návrh, aby v nové městské radě zasedla členka strany Markéta Reedová.

Jako náměstkyně primátora by se měla zabývat bojem proti korupci a otevřeností veřejné správy.

Zastupitelský klub SNK ED schválil nominaci Reedové už minulý čtvrtek. Pražské předsednictvo strany zase již dříve souhlasilo s memorandem, na kterém bude spolupráce ODS, Strany zelených a SNK ED založena. Vedení metropole má být bez standardní koaliční smlouvy.

Zelení za otevřenou radnici

Stejně tak dnes pražští zastupitelé Strany zelených schválili účast Petra Štěpánka v městské radě, která nebude založená na koaliční smlouvě.

Štěpánek by měl mít na starosti životní prostředí. Zelení zároveň rozhodli, že podepíší memorandum, které obecně popíše spolupráci a nastíní další směřování města. ČTK to sdělila zastupitelka zelených Eva Tylová.

Se Štěpánkovou nominací a s deklarací následně souhlasila také krajská rada zelených v metropoli.

Podle Tylové bude memorandum velice obecné. Zelení se zaváží pouze k tomu, že bude městská rada protikorupční a otevřená. Strana bude plnění těchto závazků prověřovat, uvedla Tylová.

Zároveň se podle ní nezavázala k tomu, že nebude radnici kritizovat v oblastech jako doprava či rozvoj. Memorandum podle Tylové zelení podepíší před prvním zasedáním zastupitelů hlavního města.

Volby ve čtvrtek

Volby do pražského zastupitelstva vyhrála s převahou ODS, která v něm bude mít nadpoloviční většinu 42 ze 70 mandátů. Zelení budou mít šest zastupitelů, SNK ED čtyři. V zastupitelstvu bude 12 členů ČSSD a šest komunistů.

Nové vedení města se bude volit na prvním zasedání ve čtvrtek 30. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy