Topolánkova vláda je nejblíž pádu od svého vzniku

Kateřina Eliášová
18. 3. 2009 9:00
Opozici mohou pomoci při nedůvěře koaliční poslanci. Jak jim poradí prezident?
Mirek Topolánek. Ilustrační snímek.
Mirek Topolánek. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ještě snad nikdy od svého jmenování v roce 2007 nebyla vláda Mirka Topolánka tak blízko pádu. Sociální demokraté v úterý oznámili, že chtějí popáté hlasovat o nedůvěře v kabinet.

Čtyřikrát to nevyšlo, ale nyní je situace, kdy se síla koaličních poslanců, kteří jsou ještě loajalální koalici, zdá nejslabší.

Strana zelených nedávnou vyloučila své dvě zelené rebelky, poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, které vyslovení nedůvěry vládě zvažují.

"K vyslovení nedůvěře vládě se teď nechceme vyjadřovat, minimálně ne do příštího úterka, kdy hlasování proběhne," říkají svorně obě poslankyně. Chtějí nicméně slyšet, jak se k celé věc postaví premiér Topolánek.

Nejisté je i hlasování tří koaličních rebelů Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela. Například Raninec jej vážně zvažuje, chce ale vědět, co by se stalo den poté.

"Zajímat mě bude názor pana prezidenta, protože po případném pádu vlády je jeho role klíčová," sdělil už dříve Aktuálně.cz a na svém názoru dále trvá.

Na otázku, zda požádal před úterním hlasováním Václava Klause o schůzku či jiný kontakt, ale Raninec neodpověděl. "Zatím vše zvažuji," řekl jen. 

Aféra Dalík

Záminkou pro nový atak na vládu se stal případ Wolf-Dalík.

Ukázalo se totiž, že premiér žádal svého přítele Marka Dalíka, aby zabránil odvysílání reportáže o zneužívání státních dotací, kterého se měl dříve dopustit současný poslanec-přeběhlík Petr Wolf.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více:
 Nevysílejte o Wolfovi, žádal Dalík reportéra ČT
 Wolf: Mandát nesložím. Ale Dalík takto zasahovat neměl

Socialisté také oznamují pátý pokus o svržení vlády čtyři dny před sjezdem, na kterém si zvolí nové vedení.

A dělají to ve chvíli, kdy jim nejnovější průzkum veřejného mínění řekl, že se drtivá většina voličů ČSSD pád vlády přeje, ale většina všech voličů je proti.

ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více:
 Nech Topolánka žít, dozvěděl se Paroubek od voličů

A do třetice socialisté vyhlásili souboj s vládou v den, kdy se z jiného průzkumu dozvěděli, že v preferencích voličů ODS od podzimu pomalu ale jistě stahuje jejich velký náskok. Ten však přesto podle agentury STEM nyní činí přes sedm procent.

..a premiér Topolánek neudržel smích.
..a premiér Topolánek neudržel smích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
 ODS nabírá důvěru voličů. Náskok ČSSD se snížuje

Paroubkovy počty

Že je na tom vládní koalice nyní špatně, ukázal už první den březnové schůze sněmovny.

Vladimír Hink
Vladimír Hink | Foto: ODS
Čtěte také:
 Koalice přišla o další hlas, poslanec Hink havaroval

V situaci, kdy jsou dva vládní poslanci (lidovec Kvapil a poslanec Hynek z ODS) v nemocnici a několik členů vlády místo schůze řeší úkoly spojené s předsednictvím EU, musel Mirek Topolánek oznámit stažení radarových smluv z programu, na schůzi koalice nedokázala prosadit ani vládní návrhy zákonů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
 Stahujeme radar ze sněmovny, oznámil premiér
 Topolánek: Odklad radaru může znamenat konec Lisabonu

Naopak socialisté jsou nyní ve sněmovně silnější a i to jim mohlo dodat odvahu vyvolat hlasování o nedůvěře. ČSSD má spolu s komunisty jistých 97 hlasů, na vyslovení nedůvěry potřebuje 101 hlas. Pomoci mohou právě zelené rebelky či trio nespokojených členů ODS.

Foto: Ludvík Hradílek
Čtěte také:
 Paroubek ovládl sněmovnu, nadiktoval si program

Premiér zatím zachovává chladnou hlavu, pád vlády nicméně připouští.

"Nechává mě to chladným, je to situace, které čelím už od června 2006. Pokud bude vůle, aby ta vláda odešla, tak bude muset vládnout někdo jiný. To samozřejmě možné je, na to musí být politik připraven. Já to ovšem úplně nepředpokládám, protože neznám nikoho v Evropě, kdo by si v této složité situaci přál vládnout a vysvětlovat lidem, proč ztrácí práci a proč realizují kroky, které nemají od války obdobu," řekl v úterý novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy