Topolánková: Chci zrušit stará klišé

ČTK
16. 8. 2006 12:43
Praha - Manželka dnes nastupujícího premiéra doufá, že kandidaturou do Senátu naruší "zažité společenské klišé, kdy se od ženy politika nečeká aktivní vstup do politického života".
Manželka předsedy to má prý v politice ideální.
Manželka předsedy to má prý v politice ideální. | Foto: Ludvík Hradilek

Manželka předsedy ODS Pavla Topolánková se vlastně poprvé vyjádřila ke své kandidatuře do horní komory parlamentu. Do voleb jde v řadách strany Politika 21, jejíž vedoucí postavou je poslankyně europarlamentu jana Bobošíková.

Pavla Topolánková ve svém prohlášení uvedla, že o politické dráze přemýšlela už roky a nejde tedy o emotivní krok.  

"Vzhledem k tomu, že jsem od ODS nabídku nedostala, rozhodla jsem se kandidovat na platformě Politiky 21. Programové teze '21' jsou zcela v souladu s mým pravicovým smýšlením, navíc budu kandidovat za 'můj' volební obvod Ostrava - město, kde se vždy budu cítit doma," sdělila. 

ODS zděšena a pobouřena

To, že kandiduje manželka předsedy nejsilnější české politické strany, však některé občanské demokraty zaskočilo. Dnešní deník Právo například píše, že ostravská ODS je kandidaturou Topolánkové pobouřena. Ale spíš zaskočena - podle deníku mají ostravští občanští demokraté strach, aby Topolánková nepřetáhla část pravicové voličské základny.

O senátní křeslo bude v Ostravě mimo jiné bojovat se senátorem ODS Milanem Balabánem. Jeho štáb nyní musí měnit volební strategii.  "Že žena předsedy politické strany kandiduje za jinou politickou stranu, je nestandard mezi nestandardy. Strašně nerad bych se časem dozvěděl, že je to výsledek rodinných neshod," řekl předseda ostravského klubu zastupitelů ODS a kandidát na primátora města Lukáš Ženatý.

"Je to soupeř, kterého je nutné brát vážně," uvedl Balabán.

Ideální spojení

"Jako manželka politika mám omezené možnosti, avšak spojení manželka politika - aktivní politička považuji za optimální pro plnění mého programu," reaguje na tyto výhrady Topolánková.

Na Politice 21 ocenila to, že nebude vázána stranickou disciplínou. "Nikdy jsem nebyla členkou žádné politické strany," dodala. V Senátu by chtěla mimo jiné "bojovat za to, aby i ostravský region byl krajem, kde mohu mít práci, kde moje děti dostanou kvalitní vzdělání a kde mohu aktivně stárnout".

 

Právě se děje

Další zprávy