Topolánek má cukrovku. Na funkci to nemá vliv

mch
6. 6. 2008 20:05
Diabetes se dá léčit, ale ne vyléčit, říká lékařka
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek přiznal, že má cukrovku.

"Při preventivní prohlídce jsem měl špatné krevní testy a začátkem května mi diagnostikovali glykémii druhého typu," řekl premiér Hospodářským novinám.

Topolánek také sdělil, že cukrovka neovlivňuje jeho práci a zatím ani není nutné podávání inzulínu.

Čtěte více: Premiér Topolánek přiznal, že má cukrovku

Jak se cukrovka projevuje? Jaké jsou příčiny nemoci? Jakým způsobem diabetes ovlivňuje práci člověka?

Zeptali jsme se lékařky Alexandry Jirkovské z Centra diabetologie IKEM.

A.cz: Co to znamená, když má někdo diabetes druhého typu?

Je to civilizační onemocnění, které může vést ke komplikacím, ale nemusí. Ke komplikacím vede zejména, když není dlouhodobě dobře léčeno.

A.cz: Je tato nemoc léčitelná? A jakým způsobem se vlastně léčí?

V současné době je diabetes léčitelný, ale nedá se úplně vyléčit. Nemoc je možné léčit buď dietou nebo prášky nebo podáváním inzulínu. Nebo kombinací těchto metod. Záleží na každém individuálně. Nezbytný je také pohyb a samostatná kontrola diabetu pacientem.

A.cz: Může mít diabetes nějaký vliv na výkon člověka v práci?

To bych neřekla. Větší únava nebo potíže se mohou projevit pouze při značně rozkolísaném diabetu nebo při rozvoji jeho komplikací.

A.cz: Jak se nemoc projevuje? Premiér řekl, že zhubl třináct kilo.

Nemoc se při zjištění může projevovat mimo jiné i hubnutím, není-li dlouhodobě dobře vyrovnána a chybí-li tělu hormon inzulín. Na druhé straně může být hubnutí součástí léčby diabetu 2. typu u obézních pacientů, protože hubnutím se dá zlepšit citlivost těla na inzulín.

A.cz: Co je příčinou nemoci?

Pro diabetes 2. typu jsou to hlavně dědičnost a některé civilizační faktory. To znamená nezdravý způsob života nebo třeba obezita, nedostatek pohybu nebo třeba stres. Vlastní příčinou je pak nedostatečná produkce hormonu inzulínu slinivkou břišní a malá citlivost těla na účinek inzulínu, což se projeví především zvýšenou hladinou krevního cukru.

A.cz: Jaká má cukrovka nebezpečí? K čemu až může onemocnění vést?

Rizikem cukrovky jsou zejména náhlé a pozdní komplikace. K náhlým komplikacím patří příliš vysoká nebo naopak nízká hladina krevního cukru, obojí může vést až k poruše vědomí. Tyto problémy se ale týkají především diabetiků závislých na píchání inzulínu. Pozdní komplikace se mohou rozvíjet při dlouhodobě špatně vyrovnané cukrovce u všech diabetiků. Patří k nim především postižení menších cév, které může vést k onemocnění očí, ledvin a nervů a následně třeba i k selhání ledvin, poruše zraku či amputacím. Lidé s diabetem by si měli více hlídat i rizikové faktory pro srdečně cévní onemocnění, jako jsou infarkty, cévní mozkové příhody či cévní bolesti v dolních končetinách. Znamená to, že by například neměli kouřit a měli by mít přiměřenou hmotnost. Jinak by jim mohla hrozit i tato onemocnění.

 

Právě se děje

Další zprávy