STEM: Zelení překročili pět procent

16. 2. 2006 13:58
Praha - Stranu zelených by podle průzkumu agentury STEM volilo skoro šest procent lidí. Kdyby se teď konaly volby, dostala by se do parlamentu.

Nejnovější průzkum agentury STEM přisoudil Straně zelených 5,6 procenta hlasů. V Poslanecké sněmovně by tak usedli i její zástupci.

Volby by vyhrála ODS s 28,6 procenty, ČSSD by skončila se ztrátou čtyř procent druhá. Následují komunisté s patnáctiprocentní podporou a lidovci, kterým by dalo hlas 6,4 procenta lidí.

Podle ředitele agentury STEM Jana Hartla bylo možné pozorovat mírný nárůst preferencí Zelených už delší dobu.

"Teď se ale dostali nahoru hlavně díky tomu, že velké strany řadu věcí kazily," řekl deníku Aktuálně.cz sociolog Hartl. "Sociální demokracii podle mne poškodilo hlavně napětí kolem zdravotnictví, ale taky aféra poslance Krause a nejasnosti kolem NBÚ," doplnil Hartl.

Politologové vzestup zelených nepřeceňují. Zda se jedná o momentální výkyv, nebo trvalý trend voličské obliby, ukáží podle nich až další průzkumy.

"Nicméně objektivně existuje prostor k tomu, aby se zelení do sněmovny dostali," řekla dnes ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková.

Spolupráce s komunisty? Nikdy

Předseda Zelených Martin Bursík nechtěl zatím rozvádět, se kterými stranami by Zelení vstoupili do případných koaličních jednání. "Naší prioritou je ekologická daňová reforma, rozvoj vzdělanostní společnosti a podpora kultury. Budeme spolupracovat s těmi stranami, které mají na tato témata podobné názory," sdělil deníku Aktuálně.cz Bursík.

Jednoznačně Bursík vyloučil pouze jakoukoliv formu spolupráce s KSČM. "V žádném případě bychom nepodpořili ani menšinový kabinet ČSSD, vládnoucí díky komunistům," doplnil Bursík.

Pokud by našli programovou shodu, přicházela by podle Bursíka v úvahu proevropská koalice vedená sociálními demokraty s případnou účastí lidovců.

Ve sněmovně chtějí Zelení prosazovat hlavně ekologickou daňovou reformu, která by přinesla více "zeleného myšlení" do ekonomiky. Soustředit se chtějí také na přesunutí kamiónů ze silnic na železnici nebo na zákony na ochranu spotřebitele.

Mimo ekologická témata se strana hodlá zasadit za otevření škol většímu počtu studentů, rozvoj výzkumu a vývoje či rovná práva žen.

 

Právě se děje

Další zprávy