Sobotka: Vítězství ČSSD? Tři hejtmani na Moravě

Petr Holub
16. 10. 2008 16:00
Nevolí se v Praze, to je dobré, říká místopředseda ČSSD
Bohuslav Sobotka věří v úspěch.
Bohuslav Sobotka věří v úspěch. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - První místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka řekl, co považuje za vítězství v nadcházejících krajských a senátních volbách: zisk tří hejtmanských křesel na Moravě a další v Čechách. Zároveň změnit nynější většinu ODS v Senátu.

„Oba cíle jsou dosažitelné a možné," řekl Sobotka v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Volby se mimo jiné neodehrávají v Praze, což je pro sociální demokracii výhodnější. Podobně jako v parlamentních volbách výrazněji uspějeme v moravských krajích a nevylučuji také úspěch v těch českých krajích, kde už před dvěma lety byl mezi sociální demokracií a ODS velmi těsný rozdíl."

Pokud by se Sobotkovy předpoklady naplnily, bylo by to poprvé po listopadu, kdy by socialisté vyhráli v jiných než sněmovních volbách. 

Volit se bude zítra a pozítří. V rozhovoru, který Bohuslav Sobotka před volbami Aktuálně.cz poskytl, hovoří také o tom, proč ČSSD chce v mezivolebním týdnu shodit vládu a radí vládě, co by měla dělat proti celosvětové finanční krizi. 

Tři hejtmani na Moravě

A.cz: Na Moravě budete mít víc hejtmanů, než ostatní?

Jsem optimista. Moravské kraje jsem projel v minulých dnech a týdnech, a proto si myslím, že máme šanci na možná až tři hejtmany v moravských krajích.

A.cz: Aby ODS udržela většinu v Senátu, stačí jí obhájit pouze devět míst. To se jí podle vás nepodaří ani v regionech, kde je tradičně silná?

ODS má ve hře několik mandátů také na Moravě, například na severu. Obhájení takových mandátů by znamenalo malý zázrak. Je otázka, jestli bude ODS schopna vyrovnat ztráty novými zisky v jiných obvodech. Předpokládám, že se to nepodaří a že počet senátorů ODS klesne mírně pod polovinu.

A.cz: Popsal jste, co pro vás znamená úspěch. Opak by byl neúspěch?

Opak by nebylo vítězství. Pokud jde o parametry úspěchu, tak se všude ve světě počítají přírůstky a úbytky mandátů. Proto čekám, že je před námi spíše úspěch v krajských i senátních volbách. Když bude volební účast vyšší, než 30 procent, myslím, že je před námi i vítězství.

Poplatky a Topolánkův osud

A.cz: Říkáte, že jezdíte hodně po krajích. Stále jste přesvědčen, že se krajské volby budou vyvíjet jinak než před čtyřmi nebo osmi lety, kdy vaši voliči nakonec nepřišli?

Podařilo se nám v kampani před krajskými a senátními volbami nastolit témata a také je udržet ve veřejné diskusi. ODS se nepodařilo konkurovat, její kampaň je roztříštěná. O kampaních ostatních politických stran vůbec nevíte.
Naše kampaň je vysoce centralizovaná a integruje kandidáty na hejtmany i do Senátu. Pokud mám usuzovat podle účasti veřejnosti na našich volebních akcích, tak je plně srovnatelná s účastí veřejnosti před parlamentními volbami v roce 2006.
Podařilo se nám oslovit voliče sociální demokracie z roku 2006. Pokud se očekávání v pátek a sobotu potvrdí, bude to znamenat velkou změnu i do budoucna. Krajské volby nebudou volbami komunálními jako byly v letech 2000 a 2004, už vždycky se budou víc blížit volbám do Poslanecké sněmovny.

A.cz: V čem vám Moravané nejvíc rozumějí? Předpokládám, že jste nejvíc jezdil po Moravě.

Jezdil jsem po celé České republice. Samozřejmě v Čechách máme handicap, že pevné jádro našich voličů je menší než v moravských krajích, ale na druhou stranu účast na akcích s volebním autobusem „Oranžový expres" byla srovnatelná s Moravou. Lidé pochopili možnost hlasovat v senátních a krajských volbách o budoucnosti Topolánkovy vlády.

A.cz: Z průzkumů vyplývá, že občany ve volbách zajímají věcná témata. O která tedy jde?

Důležitý je náš volební slib hradit v krajských zdravotnických zařízeních poplatky za občany. To plánujeme všude, kde budeme mít možnost se účastnit vedení krajských rad.
Lidé vnímají náš příslib neprivatizovat krajská zdravotnická a sociální zařízení. Jsou tu i naše závazky z oblasti celostátní politiky. Avízo zrušit po velkých volbách v roce 2010 poplatky ve zdravotnictví, zabránit privatizaci penzijního a zdravotního systému.

A.cz: Otázky, kde nejdříve postavit silnici a kde zachránit vesnickou školu, nehrají roli?

Spíše druhotnou roli. Lidé už za těch osm let pochopili, že silnice bude koneckonců stavět asi každý, ale ne každý prodá jejich krajskou nemocnici, kam byli zvyklí chodit.

Ani Kočka, ani radar

A.cz: Před volbami jsme zažili aféru poslance Moravy, poté aféru spojenou se jménem podnikatele Kočky, která je pro ČSSD nepříjemnější. Neodradí vaše příznivce od návštěvy volebních místností?

Rozumím, že by si to ODS pravděpodobně přála. Její filozofie spočívá v tom, že spoléhá na nízkou účast voličů. Dokonce si myslím, že hejtmani ODS zpohodlněli a už krajské volby při vyšší volební účasti vyhrávat neumějí. Myslím, že žádná z těch afér příliš volební účast neovlivní.
Případ podnikatele Kočky navíc přišel velmi těsně před volbami. Od lidí vím, že volební lístky měli připravené velmi často už předtím. Myslím si, že reakce nebude měřitelná a že se volební účast pohybovat v pásmu mezi třiceti a čtyřiceti procenty.

A.cz: Kampaň jste měli i tento týden. Lidé vám například neříkali: to raději půjdeme volit komunisty, ti alespoň nemají žádné aféry?

Téma tragické události v restauraci Monarch se objevilo, ale absolutně okrajově. Lidé se na to neptali a nadále převažují stejná témata jako předtím, o zdravotnictví a sociální politice. Řekl bych, že se ve veřejné diskusi příliš neobjevovalo ani téma radaru.

 

Právě se děje

Další zprávy