Sněmovna zkrátila čekání na trvalý pobyt

ČTK, ven
1. 2. 2006 11:39
Praha - Již po pěti letech strávených v ČR budou mít cizinci šanci požádat o povolení k trvalému pobytu. Dosud čekali deset let.

Se změnou počítá novela cizineckého zákona, kterou dnes poslanci hladce schválili. Zákon ještě musí projít Senátem a podepsat ho musí prezident.

Novela by měla usnadnit život také občanům Evropské unie a jejich rodinným příslušníkům, kteří pobývají v Česku. Ti by se v budoucnu mohli při policejní kontrole prokázat nejen průkazem totožnosti, jako je pas či občanský průkaz, ale také jakýmkoli dokladem, který potvrzuje, že patří do zemí EU.

Změna se ale týká jen mezních případů, kdy se jim stane, že klasický průkaz totožnosti zapomenou. Cizinci z Unie navíc obdrží nové druhy dokladů k přechodnému a trvalému pobytu - místo současného průkazu o státním občanství dostanou na počkání potvrzení o přechodném pobytu.

Ulehčení administrativy, ale i nové povinnosti

Ministerstvo vnitra tvrdí, že to zjednoduší a zrychlí práci úřadům a zkrátí čekací dobu žadatelům. Občanům EU žijícím v Česku ale přibudou i některé povinnosti. K žádosti o pobyt by například v budoucnu měli doložit, že mají v zemi zajištěné ubytování.

Novela cizineckého zákona navíc umožní udělování dlouhodobého pobytu cizincům, kteří se stali obětí obchodování s lidmi či převaděčství a budou ochotni spolupracovat s policií na vyšetřování této trestné činnosti.

Novinkou je i zrychlení udělování víz zahraničním obchodníkům pro pobyt nad 90 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy