Sněmovna má prázdniny. Přeruší je Čunek nebo radar?

Kateřina Eliášová
29. 6. 2008 23:30
V srpnu bude možná mimořádná schůze
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslancům skončila ve středu v noci poslední předprázdninová schůze. Další je podle řádného rozpisu čeká až poslední týden v září.

Už teď je ale více než pravděpodobné, že se zákonodárci sejdou už během léta. Kuloáry zatím mluví o datu 18. srpna.

Schůzi by pravděpodobně svolala koalice, ale ani opozice nezůstane zřejmě pozadu.

Předsedu sněmovny Miloslava Vlčka však zatím oficiálně o svolání schůze nepožádal.

"Záleží to na tom, jak se jednotlivé poslanecké kluby rozhodnou o tom, jestli svolají schůzi. Žádné podpisy zatím nemám. Pokud je obdržím, do deseti dnů musím schůzi svolat," vysvětlil Vlček.

Schvalovací proces drhnul

Poslanci nestihli schválit řadu důležitých zákonů, s jejichž platností počítá vláda už od 1. ledna příštího roku.

Sněmovna byla poslední měsíc často zablokovaná obstrukcemi ze strany opozice, zpozdila se příprava zdravotní reformy, třikrát se hlasovalo o nedůvěře Topolánkově kabinetu. I to přispělo ke zpomalení práce.

"Očekávám, že někdy ve druhé polovině prázdnin bude nějaká mimořádná schůze. Budou se ale probírat zákony, kterých je třeba, žádné nedůvěry vládě, žádné mimořádné schůze kvůli informacím o radaru," sdělil Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

"V situaci, kdy tady vláda vyrábí každý týden nějaký skandál, a já vůbec nemohu vyloučit, že se to bude snažit dělat i přes prázdniny, to může znamenat, že v srpnu také opozice využije svého práva svolat mimořádnou schůzi," oznámil Tluchořův protějšek z ČSSD Michal Hašek.

Zdravotní reforma, daně

Výčet toho, čemu by se poslanci mohli v srpnu věnovat, není zatím daný. Záležet bude také na tom, jaké zákony přes léto schválí vláda.

"Pokud chceme, aby byly ty zákony účinné od prvního ledna, aby se stihlo projít celé to legislativní kolečko, tak by mohla být druhá polovina září pozdě," odhaduje Tluchoř.

Tluchoř předpokládá, že na programu by se mohla objevit Julínkova reforma nebo druhá etapa reformy daní. Dostat se tam ale mohou i návrhy zákonů, které prošly prvními či druhými čteními a pro které by bylo v září už pozdě.

Mimořádka kvůli Čunkovi?

Opozice taky nevylučuje, že by se sněmovna mohla sejít také kvůli jiným důvodům, než jsou zákony.

"Můžeme svolat schůzi i na to, aby vláda podala aktuální informaci o nějaké záležitosti," naznačuje opatrně Michal Hašek. "Letošní parlamentní léto bude pořádně horké," dodal. Hašek také nevyloučil, že se může mluvit o radaru.

V souvislostech: Opozice neprosadila debatu o radaru. Koalice vyhrála

Mezi poslanci se ale mluví o ostře sledované kauze vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Už během příštího týdne by totiž mohl být dokončen audit, který si nechal na Čunka zpracovat ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Čtěte více: Na Čunkovy finance si posvítí špičkoví detektivové

S výsledkem auditu spojil ministr svoje další setrvání ve vládě. Audit má Čunka definitivně očistit. Pokud by se ale přišlo na nesrovnalosti, které se dosud neobjevily, opozice by mohla vyvolat mimořádnou schůzi a mohla by požadovat od ministra veřejné vysvětlení.

Sněmovna bude nepřístupná

Pokud se sněmovna v létě sejde, rozhodně to nebude ve stávajících prostorech. Jednací sál čeká rekonstrukce, mění se hlasovací zařízení.

Čtěte více: Poslanci chtějí vypudit kamery, sněmovnu čeká oprava

V červenci bude sál úplně nepoužitelný, v srpnu už v něm poslanci budou moci jednat, hlasovací zařízení ale nebude ještě připraveno. V tom případě by hlasování kontrolovali skrutátoři.

"Mám připraveny náhradní prostory, kde by se mohla schůze v případě července sejít. Bylo by to ve Sněmovní 1, tedy v budově, kde zasedá klub sociálních demokratů. Prostory jsou stísněné, ale vyhovující," řekl Vlček.

 

Právě se děje

Další zprávy