Opozice neprosadila debatu o radaru. Koalice vyhrála

Kateřina Eliášová
25. 6. 2008 11:45
Opozice chtěla informace od premiéra
Chvíle napětí při sčítání hlasů vrcholí, poslanci se zvedají a vyslovují své "pro" nebo "proti" nedůvěře vládě. Topolánek (vlevo) se zvedl, vyjádřil nesouhlas a Paroubek (vpravo) asi mnoho důvodů k radosti neměl, pokus neprošel.
Chvíle napětí při sčítání hlasů vrcholí, poslanci se zvedají a vyslovují své "pro" nebo "proti" nedůvěře vládě. Topolánek (vlevo) se zvedl, vyjádřil nesouhlas a Paroubek (vpravo) asi mnoho důvodů k radosti neměl, pokus neprošel. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opozice dnes neuspěla s návrhem, aby se ve sněmovně mluvilo o radaru. ČSSD svolala mimořádnou schůzi, na které chtěla od premiéra o chystané základně nové informace.

Sociální demokraté spolu s komunisty ale nedali dohromady potřebnou většinu, a to i přesto, že se část koaličních poslanců v tomto hlasování zdržela.

Premiér Mirek Topolánek přesto na začátku jednání vystoupil a informaci podal.

"Řeknu vám základní změny, ale nebudu hlasovat pro schválení programu schůze. Máme dnes pokračovat v řádném projednání bodů," řekl poslancům Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz
Radar v Brdech:
USA zvažují odklad stavby radaru. Chtějí další zkoušky
ČSSD hrozí, že po volbách smlouvy o radaru vypoví

Exkluzivně: Co stojí ve smlouvě o americkém radaru

Topolánek řekl, že obě smlouvy mají být podepsány v červenci, a že zatím není vyjednána druhá smlouva o pobytu amerických vojsk na území České republiky. "Zbývá dojednat poslední část, která se týká daní a poplatků," uvedl Topolánek.

Opozici vysvětlení nestačilo

Opozice se ale s vysvětlením Topolánka nespokojila. "Pan premiér vzal tu věc z technologického pohledu, pominul názory občanů a odmítl diskuzi," rozčiloval se předseda komunistického klubu Pavel Kováčik.

V souvislostech: Koalice opět otestuje, zda má většinu. Kvůli radaru

"Usnuli u toho i koaliční poslanci," komentoval to šéf socialistů Jiří Paroubek.

Opozice prohrála de facto dvakrát. Nejenže se jí nepodařilo prosadit program jednání, chtěli také navrhnout usnesení, aby se vyjednávání o radaru pozdrželo o rok.

Ještě v úterý nebylo jasné, jestli opozici nepomůže při hlasování trio Ludvík Hovorka z KDU-ČSL a zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Všichni tři se nakonec při hlasování zdrželi.

 

Právě se děje

Další zprávy