Julínek odkládá zdravotní reformu, od ledna nezačne

Redakce DOM, ph
19. 6. 2008 12:20
Musím konzultovat s odborníky, řekl
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek - ilustrační snímek
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek - ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) přibrzdil zdravotní reformu.

Učinil tak po vleklých sporech, které nejsilnější vládní strana o podobu reformních zdravotnických zákonů vedla nejen s opozicí, ale i s koaličními partnery.

Ve čtvrtek Julínek oznámil, že sice dokončil paragrafované znění zákonů, do vlády však pošle příští týden pouze méně sporné z nich. Tedy: Návrh zákon o zdravotních službách, speciálních zdravotních službách a záchranné službě.

Klíčové normy, kterými chtěl ministr transformovat univerzitní nemocnice a privatizovat zdravotní pojišťovny, zůstávají nedokončené - nemají termín.

"V lednu 2009 reforma nezačne. Nejdřív musí proběhnout diskuse s odborníky," řekl Julínek.

Co si myslí blogeři o transformaci zdravotnictví

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi:
Cíle reforem jsou neslučitelné. Řešení mimo dosah ideologů
Foto: Aktuálně.cz
Václav Hořejší:
Zcela jsem naletěl profesionálně připravenému dehonestujícímu materiálu!
Foto: Aktuálně.cz
Petr Holub:
Tunel za 200 miliard? Jde o víc

Signál, že Julínek s reformami narazí, přišel poprvé na začátku června. Tehdy se proti němu postavil premiér Mirek Topolánek, když ve sněmovně slíbil poslancům, že nemocnice se na akciové společnosti nepřevedou.

"Chci veřejně garantovat, že k převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic ani rozhodnutím ministerstva ani rozhodnutím vlády nedojde," řekl Topolánek.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

Pár dní poté Julínek oznámil, že zastavuje práce na transformaci všech nemocnic, které řídí.

Tedy nejen fakultních, proti čemuž se bouřili univerzity a lidovci se zelenými, ale také speciálních ústavů jako jsou IKEM, Nemocnice na Homolce, ÚHKT anebo Masarykův onkologický ústav.

Muži mohou darovat krev maximálně pětkrát za rok, ženy o jeden odběr méně. Podle zákoníku práce je dárcovství krve překážkou v práci z důvodu obecného zájmu. Dárci tedy náleží pracovní volno s náhradou mzdy v plné výši.
Muži mohou darovat krev maximálně pětkrát za rok, ženy o jeden odběr méně. Podle zákoníku práce je dárcovství krve překážkou v práci z důvodu obecného zájmu. Dárci tedy náleží pracovní volno s náhradou mzdy v plné výši. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Julínek: Nebudu privatizovat žádnou státní nemocnici

Pokud jde o zdravotní pojišťovny, redakci Aktuálně.cz se podařilo získat transformační zákon, který Julínkův úřad tajil. Z paragrafů je zřejmé, že ministerští právníci dávají hlavní roli při privatizaci svému úřadu. Ministr zdravotnictví přinejmenším načas zaměstnanecké pojišťovny ovládne a získá většinu peněz z jejich účtů. Koncem roku přitom budou mít pojišťovny 35 miliard korun přebytků.

Zákon, který nyní Julínek pozdrží, přinutí stávající pojišťovny, aby založily dceřiné akciové společnosti, kterým předají smlouvy s lékaři, nemocnicemi i dalšími obchodními partnery. Podle původních plánů měly ;tyto akciové společnosti od července 2009  převzít pojišťovací agendu, pokud splní licenční podmínky stanovené zákonem.

Foto: VZP
Čtěte více:
Julínkův plán na privatizaci pojišťoven: Vyvlastnit
 

Právě se děje

Další zprávy