Senát: Klausův předvolební mítink s voliteli

Jakub Antoš
13. 4. 2007 13:33
Jsme na jedné lodi, řekl prezident Klaus v Senátu
Prezident Václav Klaus dnes přišel do Senátu.
Prezident Václav Klaus dnes přišel do Senátu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Teprve podruhé od chvíle, kdy byl zvolen hlavou státu, přišel Václav Klaus do horní komory parlamentu. Poprvé rok po zvolení, nyní rok před další volbou.

Klaus v projevu překvapil, jeho pohled na Senát se podle všeho změnil: chválil jeho legislativní činnost a dokonce uznal, že tato instituce je pro zemi důležitá.

Domněnku, že prezident svým dnešním projevem mezi senátory lobuje za své znovuzvolení, Klaus v rozhovoru s novináři jednoznačně odmítl.

Klaus: Kvůli znovuzvolení jsem nepřišel

"Nehledejte v tom žádnou souvislost. Už rok jsme s předsedou Sobotkou hledali vhodný termín. Kvůli složité politické situaci ale Senát dlouho neměl normální pracovní schůzi, neprojednával zákony a já nechtěl senátory svolávat jen kvůli mé návštěvě."

Senátoři a i ti občanskodemokratičtí ale mají jasno. Projev byl součástí jakési prezidentovy předvolební kampaně. Teplický senátor za ODS Jaroslav Kubera i nezávislý senátor Jiří Zlatuška považují prezidentův projev za předvolební. "A je to dobře," myslí si Kubera.

Kubera odmítá, že by Klaus Senát přehnaně vychvaloval. "Myslím, že o Senátu mluvil racionálně. Překvapil nás zejména těmi čísly o zákonech, to jsme si takto nikdy nespočítali."

O lichocení a mazání medu kolem huby

Kubera by naopak přitvrdil v kritice EU. "Prezident je proti mně eurofil. Vyjádřil se ještě velmi diplomaticky. Množství zákonů, které přijímáme u nás, je v unii ještě krát deset. To je někdy něco příšerného," stěžuje si teplický senátor.

Méně nadšený z Klausova projevu byl jeho známý kritik, bezpartijní senátor a bývalý rektor Masarykovy Univerzity Jiří Zlatuška.

"Zahájení kampaně to nebylo, spíše to byl projev v jejím průběhu. Ve svém projevu prezident Senátu lichotil," hledal Zlatuška mírnější slova pro známé pořekadlo o medu a hubě. Kritice podrobil i Klausova slova o kompromisu při jmenování ústavních soudců.

"Ta jeho koncepce mi přijde za vlasy přitažená. Když jedna instituce posílá málo přijatelné kandidáty a odmítá o nich diskutovat, tak nejde o dialog dvou ústavních institucí, který bych považoval za ideální," říká Zlatuška.

Prezidentovu kritiku EU nepovažuje za věcnou, prý šlo spíše o jeho vlastní propagandu.

Co řekl Klaus senátorům

Klaus, který v minulosti patřil ke kritikům existence horní komory, začal projev chválou senátorů. Kritizoval sice nadměrný počet a nepřehlednost českých zákonů. "Máme společné to, že jsme korektivem přijatých zákonů," řekl však hned prezident senátorům.

Klaus upozornil, že senátoři předkládají méně návrhů zákonu než vláda, sněmovna či kraje. "I v tomto srovnání vychází horní komora dobře," řekl Klaus.

Dodal také, že vrátil 26 zákonů, ale jen dva, které přišly z dílny horní komory.

Klaus: Spor o ústavní soudce jsme překonali

Prezident se vrátil také k obsazování Ústavního soudu, kvůli němuž se senátory dostal do konfliktu. Senát několik prezidentových kandidátů na ústavní soudce odmítl. Prezident a senátoři pak na sebe svalovali odpovědnost za to, že Ústavní soud neměl plný počet soudců a jeho činnost byla omezena. Kompletním se stal teprve v prosinci 2005.

Klaus hodnotil výsledek kladně. "Nejednoduchá úloha vedla k jisté konfrontaci. Přesto jsme nakonec své pohledy dokázali sjednotit. Dosáhnout takové shody i v dalších věcech je v zájmu nás všech," řekl prezident.

Evidentně pozitivní tón projevu ocenil na závěr předseda senátu Přemysl Sobotka. "Potešilo mě i přítomné senátory a senátorky, co jste řekl o horní komoře," poděkoval Sobotka Klausovi za jeho projev.

Plebejec Klaus na koni

Poté je pozval na nádvoří Valdštejnského paláce, kde si mohou s Klausem promluvit u číše vína. Na nádvoří se ihned kolem prezidenta utvořil hlouček senátorů za ODS. Opodál postávali někteří lidovci: Petr Pithart, Adolf Jílek nebo Jiří Čunek. Ten po pár minutách a několika kouscích slaného pečiva spěchal do práce.

Z počátku konverzace v "prezidentském" hloučku vázla. Prezident vyprávěl o tom, jak mu při nedávné návštěvě Královéhradeckého kraje promítali dokument z návštěvy Tomáše Garrigue Masaryka v roce 1926.

"Všichni tam byli v černém oblečení a on přijel na koni celý v bílém jako elegán," dával k dobru historku o svém předchůdci na Hradě. A vymlouval okolostojícím senátorům myšlenku, že by také mohl jezdit na koni.

"Já na koni jezdit neumím. Navíc pro mě jako plebejského člověka, byl kůň vždycky aristokratické zvíře," vysvětlil prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy