Šéf poslanců KSČM živě: Chci volit veřejně. Švejnara

Jakub Antoš
7. 2. 2008 12:12
Pavel Kováčik odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM
Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Před pěti lety jejich hlasy rozhodly o zvolení Václava Klause prezidentem republiky. Nyní se situace opakuje: Právě výběr komunistů bude hrát významnou roli při páteční volbě nové hlavy státu, kdy proti Klausovi bude stát Jan Švejnar.

"Netajím se tím, že dnes večer budu výkonnému výboru i klubu doporučovat volbu pana profesora Švejnara. Ostatně i celá naše taktika směřuje k nezvolení kandidáta ODS už v prvním kole," řekl v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

K oběma kandidátům mají ale komunisté výhrady. Vadí jim zejména to, že oba mají pravicové názory. "Pana Švejnara nepovažuji za kandidáta levice, ale za alternativního pravicového kandidáta, šanci pro ty, kteří chtějí změnu," myslí si Kováčik.

Narozdíl od předchozích voleb komunisté nyní rezignovali na nominaci stranického kandidáta. S přislíbením podpory nejprve váhali, pak oznámili, že v první volbě hlasy odevzdají Janu Švejnarovi. O týden později bylo vše jinak - předseda strany Vojtěch Filip veřejně řekl, že je Švejnar znejistil svým výrokem, že by nyní případnou novou vládu nechal sestavovat znovu ODS.

Šéfa komunistických poslanců odpovídal od 10 hodin. Zde se můžete podívat jak.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:10Autor: Novák R.

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem Vás je poprosit, abyste zvedli ruku pro pana prof. Švejnara. Díky Roman N.

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázku. Netajím se tím, že dnes večer budu výkonnému výboru i klubu doporučovat volbu pana profesora Švejnara. Ostatně i celá naše taktika směřuje k nezvolení kandidáta ODS už v prvním kole. P. Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:14Autor: neo

Otázka: Dobrý den, v prvé řadě by mě zajímalo, jestli souhlasíte s tajnou volbou. divil bych se kdyby ano, jít za plentu byl pomalu trestný čin za vlády komunistů. nevadí vám, že kandidát levice je pravicový liberální ekonom a američan?:)

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázku. S tou tajnou volbou to tak není. Určitě si vzpomenete na první volbu V. Havla, ta byla přece taky veřejná. A pana Švejnara nepovažuji za kandidáta levice, ale za alternativního pravicového kandidáta, šanci pro ty, kteří chtějí změnu. P.Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:19Autor: Svoboda J.

Otázka: Pane Kováčiku, co říkáte na fakt, že Vaše strana rozhodne o tom, zda se veřejnou volbou prezidenta opět vrátíme před rok 1989?

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázku. Proč na nás svalujete všechny viny světa, když pro veřejnou volbu se vyslovují sociální demokraté, lidovci i zelení. A navíc - my o našem přístupu ke způsobu volby budeme dnes večer teprve rozhodovat. Možná obvinění ze zrady a náznaky pana Topolánka o korupčním potenciálu mne osobně vedou k podpoře veřejné volby, i když vím, že z řady důvodů je lepší volit tajně. A o tom roce 89 tak docela nemáte pravdu - V. Havel byl poprvé zvolen prezidentem veřejným hlasováním a tehdy to nikomu nevadilo. P. Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:26Autor: Ivan K.

Otázka: Pane Kováčiku, jako volič ČSSD se velmi přimlouvám za to, abyste jako klub podpořili pana prof. Švejnara. Myslím, že tím stoupnete v očích VŠECH levicových voličů. Děkuji a přeji hezký den.

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za názor. Kdyby to bylo tak, jak píšete, tak s tím skutečně nemám nejmenší problém. Ale píší nám i jiní levicoví voliči, kteří si například myslí, že americký občan na Pražský hrad není to pravé. A je to názorově tak půl na půl, i když průzkumy, objednané ČSSD (mám je k dispozici), hovoří o převaze podpory prof. Švejnarovi. Přesto budu večer klubu a výkonnému výboru doporučovat volbu Jana Švejnara. P.Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:32Autor: Jiří Nekuda

Otázka: Pane předsedo, ráno jsem poslouchal Vaše argumenty pro veřejnou volbu a chápu je. Myslíte si, že některý sociální demokrat bude moci svobodně hlasovat pro pana Klause poté, co pan Rath řekl, že zná částku 3 mil za hlas pro pana Klause? Hlasovat veřejně pro pana Klause je dle mého "veřejná poprava".

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázky. S těmi Rathovými igelitkami je to jako s yettim:všichni o něm mluví, nikdo jej neviděl. Ale jako prostředek ke srovnání řad v soc dem je to možná účelné.. Máte pravdu, mají asi oprávněný strach ze zrádců, na nás už to dost dobře hodit nemohou, tak jdou s veřejnou volbou, ve které by nekázeň znamenala okamžitou "jistou smrt". P. Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:38Autor: Karel

Otázka: Dobrý den,
nemyslíte si, že případnou snahou ve třetím kole prosadit svého kandidáta de facto umožníte zvolení Václava Klause? Pro mě jako středolevicového voliče je p. Klaus naprosto nepřijatelný, prof. Švejnar je vítanou alternativou.
Děkuji,
Hezký den.

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázky. A co takhle zvolení Švejnara ve třetím kole? Tendence nejsou jen ke Klausovi, jak se teď všeobecně straší, ale také od Klause. Švejnar je bezpochyby alternativou, nevím však nakolik vítanou. Pořád si myslím, že máme na víc, než postavit proti Klausovi amerického občana. Promiňte zjednodušení, ale ani Vám není jistě příjemné, když Vás partner postaví před hotovou věc. P. Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:42Autor: Pitrýsek

Otázka: Doufám,že se rozhodnete pro menší zlo a
to je p.Švejnar, protože mám za to, že se musí střídat a třeba to položí i
vládu.Váš případný kandidát 100% neprojde!!Nejsem komunista, ale volím vás,tak se snažte!

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za názory. Nikdo nemluví o NAŠEM kandidátovi, chceme nadále kandidáta nestranického a do diskuse případně přineseme jména takových lidí. Ale až poté, co se nepodaří první volba. Jinak - večer chci výkonnému výboru a klubu navrhnout podporu Jana Švejnara. P.Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:48Autor: Kvitová

Otázka: Přeji dobrý den, chci Vám položit 3 otázky.
1. Proč se zdráháte přijmout veřejnou volbu?
2. Proč chcete odmítnout 3 volbu a tak zcela jasně umožníte volbu Klause?
3. Jak zdůvodníte svým levicovým voličům,že pomůžete již podruhé dostat na hrad zcela pravicové stranického kandidáta?

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za Vaše tři otázky.
1.Nezdráháme. Již 23. prosince loňského roku jsem v otázkách Václava Moravce jasně řekl, že s veřejnou volbou nebudeme mít probléma názor ostatních členů klubu se v tomto směru také vyvíjí.
2.Neuděláme nic,co by mohlo vyvolat podezření, že jsme umožnili volbu V.K., byť se to na nás ČSSD bude snažit shodit.
3.Vzhledem k odpovědem 1. a 2. snad nebudeme muset nic takového řešit.
P.Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:51Autor: Blanka

Otázka: já bych se chtěla zeptat, jestli by Vám nevadilo, že na nejvyšší funkci státu by byl zvolen člověk, který pro naši republiku nikdy nic neudělal. Jak se Vám líbí představa, že na nás z našeho hradu bude mávat typická americká rodina? Otázka doživotní renty, nebylo by vhodné jednu rentu ušetřit?

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázku. Americké občanství kandidáta Jana Švejnara pro nás byl od počátku jeden z největších problémů, nikdy jsme to nezakrývali. Jsme přesvědčeni, že česká společnost dokáže vyprodukovat řadu jiných, kvalitativně srovnatelných, "domácích" kandidátů. Jen se o nich chtít bavit.
Pavel Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 10:58Autor: Jan

Otázka: Dobrý den. Předpokládám, že Váše předsednictvo dnes doporučí podpořit veřejnou volbu prezidenta. Rád bych se zeptal, zda v případě hrozícího zablokování celé volby jste ochotni ustoupit a hlasovat pro volbu veřejnou.
Děkuji.

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za otázku. A já předpokládám, že mi ve výkonném výboru projde návrh na veřejnou volbu. Náš postoj nemusí nutně vést k zablokování a předčasné ústupky nám nemusejí přinést jen respekt. Slyšel jsem i jiná hodnocení, například: doufám, že nebudete zase za "užitečné idioty".
Pavel Kováčik

Odpovězeno: 07. 02. | 11:06Autor: Jirka

Otázka: Abych byl protikladem tupých švejnofilů, chci Vás požádat, abyste volil Václava Klause, ať si ještě těch "totalitních praktik" trochu užili. Pokud padne vláda, můžeme se vsadit, že se objeví do roka velká koalice oDS a ČSSD a tím i změna volebního zákona. Tím skončí lidovci, zelení i KSČM.

Pavel Kováčik: Dobrý den, děkuji za názory i smysl pro humor. Velká koalice je zajisté snem mnohých z ODS i ČSSD, ostatně v krajích a městech mnohde funguje neustále. Ne, že bychom to viděli s tím koncem všech ostatních tak černě, jako Vy, ale je přece jen pro demokracii lepší, když má scéna více barev. Hezký den!
P.Kováčik

 

Právě se děje

Další zprávy