S radarem za zády se otevírá referendum

ČTK
29. 1. 2007 12:35
Praha - Sociální demokraté oznámili, že znovu navrhnou zákon o krajském referendu. Myšlenka na plebiscit ožívá s plánem NATO umístit do Česka radar.

Sociální demokraté sice hodlají navrhnout zákon o krajském referendu, které by umožnilo, aby do důležitých rozhodnutí přesahujících hranice obce či města mohli mluvit lidé ze širšího okolí. Nyní jsou možná jen místní referenda.

ČSSD neskrývá, že všelidové hlasování se vrací na scénu především kvůli zmíněnému radaru, který má stát na základně v Brdech a o němž by muselo rozhodovat referendum celostátní. "Při svých poslaneckých dnech jsem o tom mluvil s lidmi a 80 procent z nich by se k základně chtělo vyjádřit," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Radarové volby

Návrh zákona k referendu kvůli radaru americké armády chtějí ve sněmovně předložit komunisté a sociální demokraté jej zřejmě podpoří. Kromě toho řekli, že budou dál prosazovat právě zákon o krajském referendu, které by se mohlo konat na území jednotlivých krajů.

ODS referendum o základně nechce. Premiér Topolánek opakovaně řekl, že žádné hlasování iniciovat nebude, ale připustil, že parlament o něm může rozhodnout. Topolánek počítá s tím, že dohodu s USA o výstavbě radaru by měly schválit obě komory parlamentu a ratifikovat prezident. Topolánek argumentuje tím, že plebiscit nebyl v žádné zemi, kde podobné zařízení funguje.

Kdo chce hlasovat

Hašek řekl, že sociální demokraté začnou pro zákon o krajském referendu hledat podporu mezi poslanci. "V Senátu má většinu ODS a bude záležet na tom, s jakým postojem se setkáme z jejich strany," uvedl Hašek.

ČSSD předpokládá, že iniciativu podpoří zelení. Mají nástroje přímé demokracie v programu, řekl Hašek.

Návrhem zákona o krajském referendu se poslanci zabývali už loni na jaře, nakonec ale o něm nehlasovali

Nový návrh doplněný o připomínky poslanců z minulého projednávání by mohli zástupci ČSSD předložit do dvou měsíců, řekl dnes Michal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy