Zemanovci dál lákají Rusnoka jako superlídra pro volby

Martina Machová Zuzana Kubátová Martina Machová, Zuzana Kubátová
Aktualizováno 28. 8. 2013 13:26
Premiér opakovaně odmítá, že by za SPOZ ve volbách kandidoval
Jiří Rusnok
Jiří Rusnok | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana práv občanů Zemanovci oznámila, že ve čtvrtek zveřejní jméno "významné personální posily" pro nadcházející předčasné volby, podle zdrojů deníku Aktuálně.cz se jedná o samotného premiéra Jiřího Rusnoka.

Redakci to potvrdily na sobě nezávislé zdroje z byznysu, politiky i samotné SPOZ. Kandidatura Rusnoka jako superlídra SPOZ je podle nich téměř jistá, přestože se ještě Rusnok s konečnou platností dosud nerozhodl. Řeší totiž svou budoucnost, pokud by ve volbách neuspěl.

Rusnok na dotaz Aktuálně.cz, zda bude kandidovat v následujících předčasných volbách, odpověděl, že o kandidatuře neuvažuje.

Rusnok před tím, než se stal premiérem, působil jako předseda představenstva ING Penzijního fondu (dnes ING Penzijní společnost) a už při svém nástupu přiznal, že se svým zaměstnavatelem vládní angažmá konzultoval.

Není to přitom poprvé, kdy Jiří Rusnok za SPOZ kandiduje. Objevil se již jako lídr komunální kandidátky na Praze - Vinoř v roce 2010, kde se ucházel o hlasy voličů jako nezávislý. Zemanovci pod jeho vedením získali 931 hlasů, což bylo 5,96 procenta a do zastupitelstva se nedostali. On sám pak získal 205 hlasů.

Rusnok také v roce 2003 kandidoval jako zástupce zemanovské opozice uvnitř ČSSD na stranického předsedu proti Vladimíru Špidlovi. Když neuspěl, složil poslanecký mandát a odešel z politiky.

Premiér pak není prvním členem vlády, který by kandidoval za zemanovce v nadcházejících volbách. Ministr vnitra Martin Pecina svou kandidaturu za SPOZ připustil již před tím, než se stal členem Rusnokova kabinetu. Jednání o případné kandidatuře připustil pro MF Dnes i ministr pro místní rozvoj František Lukl.

 

Právě se děje

Další zprávy