Rath vytkl Topolánkovi, že není Pražan

3. 12. 2005 18:32
Praha - Jen co se David Rath stal pražským volebním lídrem, zaútočil na svého hlavního soupeře a mohl si hned na úvod kampaně popudit nemalou část svých potenciálních voličů.

Vadí mu totiž Topolánkův mimopražský původ. "Pan Topolánek je do Prahy naroubovaným Valachem, který má s hlavním městem společné jenom to, že si zde koupil byt," prohlásil po své nominaci Rath.

Mnoho Pražanů podobně jako předseda ODS přišlo do hlavního města z jiných regionů České republiky. Jenom v prvním pololetí 2005 se podle Českého statistického úřadu přistěhovalo do Prahy 17 414 osob.

Mezi pražskými přistěhovalci je například i hlavní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek, rodák z Olomouce. Mimopražský původ mu nebránil v tom, aby byl čtrnáct let zastupitelem hlavního města a aby se nyní ucházel o přízeň obyvatel Ústeckého kraje.

Topolánek v reakci na Rathova slova prohlásil, že úroveň ministra zdravotnictví je vizitkou sociální demokracie a především jejího lídra Jiřího Paroubka. "Urážky a vulgarita nenahradí absenci programu, který by vyvedl zdravotnictví z krize. Naopak hrozí, že tato krize bude pod Rathovým vedením stále hlubší. To mně trápí mnohem více než jeho osobní útoky," sdělil agentuře ČTK.

Podle polititologa Ondřeje Císaře z Masarykovy univerzity může Rathův agresivní styl ČSSD jenom poškodit. "Pražští voliči jsou většinou vzdělaní a kultivovaní, na primitivní rétoriku se nalákat nenechají," řekl deníku Aktuálně.cz. Předseda ODS by se podle politologa Císaře neměl nechat podobnými útoky vyprovokovat.

"Pro Rathův způsob vyjadřování neexistuje žádný politologický termín, nazval bych ho prostě hulvátstvím. A to do politiky nepatří," dodal Císař.

Paroubkův ministr zdravotnictví však neútočil jenom na předsedu ODS, zaměřil se i na program jeho strany. Podle Ratha se občanští demokraté inspirují příklady z Jižní Ameriky, Asie a Ukrajiny. "Českou republiku by prosazení těchto konceptů zničilo," prohlásil Rath.

Během celého vystoupení však neuvedl, s jakým programem osloví pražské voliče on. Neodpověděl ani na otázku, jak si představuje povolební koalici. "Budu vždy respektovat názor volebního lídra. Vlastní názor si s dovolením ponechám pro sebe," řekl na závěr tiskové konference David Rath.

ČSSD dnes nevybírala lídra jenom v Praze. Kandidátky se sestavovaly i v Karlovarském, Královéhradeckém a Zlínském kraji. Na západě Čech oproti očekávání uspěl podnikatel Jaroslav Fiala, který na kandidátce předběhl Pavla Vanouška, navrženého původně pražským ústředím.

Krajští delegáti v Hradci Králové a ve Zlíně nominace předsednictva strany potvrdili. Ve východních Čechách bude lídrem poslankyně Hana Orgoníková, ve Zlínském kraji povede sociální demokraty do voleb ministr Zdeněk Škromach.#reklama

 

 

Právě se děje

Další zprávy