Rath dotáhl Paroubka, vytlačil Topolánka

dam, ven
5. 12. 2005 15:28
Premiéru Jiřímu Paroubkovi se stále více daří to, čím dokázal ve voličských preferencích prakticky vymazat náskok ODS.

Je to on, kdo určuje témata novinových článků a komentářů. Rozehrává střety jako první a nutí ostatní k reakcím. Nenechává si témata diktovat.

On sám dlouhodobě vede žebříček politiků, o kterých se nejčastěji píše.

Zatímco u Paroubka má na vysokou míru medializace výrazný vliv jeho premiérská funkce, která sama o sobě přitahuje pozornost, Rath obsadil druhé místo svými kontroverzními zásahy ve VZP a ostrou rétorikou. Tím je mediálně zajímavější, než jeho stínový protějšek Tomáš Julínek z ODS, který tak v medializaci zaostává.

Ministr Rath je díky své razanci a prohlášením v médiích stále 

Rath vytváří ohniska střetů, Julínek do nich vstupuje až jako druhý, ten "obhajující" a "vysvětlující" a je v defenzivě. Rathovi se daří získat si na svou stranu zájem médií, ačkoliv zatím svá prohlášení nepodložil jediným hmatatelným důkazem.

Tandem Topolánek - Klaus, tedy předseda a čestný předseda ODS byli v centru pozornosti především díky kongresu ODS, kde Klaus v čitelných narážkách a Topolánek přímo kritizovali vládnutí ČSSD.

Procentuální porovnání medializace lídrů největších českých politických stran.
Procentuální porovnání medializace lídrů největších českých politických stran. | Foto: www.mediainfo.cz

Ministr spravedlnosti a staronový předseda US-DEU Pavel Němec se na páté místo dostal především díky konferenci své strany a také schválení zákona, který snížil hranici pro trestní postih a legální sex na čtrnáct let. V "běžném" týdnu by ministr Němec nejspíše skončil v žebříčku mnohem níž.

 

Právě se děje

Další zprávy