První Nečasova cesta "do světa" povede za Sarkozym

Tereza Šídlová
14. 1. 2011 14:35
Oznámil to dnes v Praze vrchní ředitel fransouzského ministerstva zahraničí
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas příští měsíc navštíví oficiálně Paříž. Čeká ho setkání s jeho protějškem Francoisem Fillonem - a také s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Premiér tak poprvé ve své funkci vyrazí jinam než do sousedních zemí. Česko-francouzské vztahy navíc v nedávné minulosti provázelo diplomatické napětí mezi Sarkozym a českými představiteli - ať už kvůli českému předsednictví EU či deportacím Romů.

Na konferenci Aktivní evropská politika - Klíčový národní zájem České republiky premiérovu cestu "oznámil" Jean-Michel Casa, vrchní ředitel pro EU z francouzského ministerstva zahraničí a evropských záležitostí.

Aktuálně.cz ji potvrdil i tiskový odbor Úřadu vlády.

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident.
Nicolas Sarkozy, francouzský prezident. | Foto: Reuters

Už když Nečas usedal do premiérského křesla, říkal, že bude nejméně létajícím premiérem za poslední dobu. Jeho předchozí cesty vedly na Slovensko, do Německa, Rakouska a Polska. Samozřejmě také do Bruselu.

Specifické vztahy mezi Paříží a Prahou poznamenalo v poslední době hlavně české předsedání EU, které následovala po tom francouzském. Tehdy se psalo o téměř vyhrocené nedůvěře mezi Sarkozym a Topolánkovou vládou i o vzájemných diplomatických skoro až naschválech.

Ale i tato vláda se znovu dostala do diplomatického střetu s Elysejským palácem, ne však kvůli Nečasovi - ministr zahrančí Karel Schwarzenberg ostře kritizoval Francii za vyhošťování Romů pocházejících z Rumunska a Bulharska.

Premiér se ale v této otázce postavil spíš za Sarkozyho, naopak Schwarzenbergovi vytknul jeho silná slova. Podobně ostře jako český ministr zahraničí pak Paříž kritizovala Evropská komise.

Vztahy mezi Českou republikou a Francií se v poslední době narovnávají, francouzská společnost Areva se přihlásila do tendru na dostavbu Temelína.

 

Právě se děje

Další zprávy