Přemysl Sobotka chce na Hrad. Nečas by ho podpořil

Domácí Domácí
29. 1. 2010 13:50
Prezident se bude volit za tři roky. ODS je proto jinak v podpoře opatrná
Přemysl Sobotka.
Přemysl Sobotka. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Tři roky před tím, než Václavu Klausovi vyprší na Hradě druhý mandát, zopakoval veřejně předseda Senátu Přemysl Sobotka svou ochotu se prezidentské volby zúčastnit. 

V rozhovoru pro server parlamentnilisty.cz podmínil kandidaturu tím, že dostane silnou podporu ODS. Ta vzhledem ke vzdálenému termínu prezidentské volby vůbec neřeší, avšak předběžné přísliby už jeden z nejvyšších ústavních činitelů dostal.

"Pan Sobotka je dlouholetý člen vedení Senátu ČR, politicky dozrál do rozměru prezidentského kandidáta, jsem přesvědčený, že by byl dobrý prezident. Pokud se rozhodne do toho jít, má moji podporu," uvedl pro Aktuálně.cz například místopředseda ODS Petr Nečas.

"Určité kvality pro to má, dovedu si představit, že by to mohl dělat," řekl také bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který ale v odpovědi na případnou podporu odkazuje na vzdálený termín voleb. "V tuto chvíli to nedokážu říci, zda bych ho podpořil, to je ještě daleko."

Druhé funkční období Václava Klause skončí v zimě roku 2013 a podle Ústavy už nemůže znovu kandidovat. Samotnému Přemyslu Sobotkovi končí senátorský mandát letos a bude jej muset případně obhajovat v podzimních volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy