Potvrzeno: schodek bude 119 miliard

Petr Holub
24. 9. 2006 19:56
Praha - Deficit rozpočtu, jehož návrh zítra projedná vláda ODS, bude 119 miliard. Dnes s ním ministři seznámili odboráře a podnikatele.
Jeho schodek? Třicet miliard nad Sobotkou.
Jeho schodek? Třicet miliard nad Sobotkou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Částku 119 miliard coby plánovaný schodek obsahuje návrh rozpočtu, o kterém už v pátek informoval deník Aktuálně.cz a který ministr financí Vlastimil Tlustý dnes v podvečer představil odborům a zástupcům zaměstnavatelů na tripartitě.

Jednání to bylo překvapivě klidné - jen podnikatelé namítali proti Tlustého plánu vylepšit příjmy státu privatizací firmy ČEZ.

Schodek se totiž podle Tlustého může snížit ještě právě o část výnosů z prodeje 16 procent akcií společnosti ČEZ, pokud takový návrh schválí vláda.

Prodej 16 procent akcií by mohl státu přinést až 77 miliard korun. Podle Tlustého by se akcie prodávaly postupně přes kapitálové trhy. Pokud vláda návrh schválí, chce peníze Tlustý použít částečně na snížení schodku rozpočtu a dále na důchodovou reformu.

Není vůle, říká Tlustý

Vývoj deficitu je podle ministra vyvolán předvolebním populismem a přijetím sociálních zákonů, které zvyšují výdaje státního rozpočtu. "Všichni to kritizují, ale není politická vůle se vrátit před sliby," uvedl Tlustý.

Podle informací Aktuálně.cz se návrh rozpočtu příliš neliší od toho, který na ministerstvu zanechal sociální demokrat Bohuslav Sobotka. Ten počítal se schodkem 88 miliard korun.

Významnějšími změnami v nynější Tlustého verzi je pouze škrtnutí třiceti miliard korun, kterými chtěl Sobotka dotovat rozpočet fondu dopravní infrastruktury. Tlustý přesune plánovanou částku přímo z rozpočtu a tím se schodek zhorší.

Mírnější daň na tabák

Tlustého přístup odpovídá kritériím konvergenčního programu k přijetí eura. Česká vláda se v něm zavázala, že příjmy z privatizace se v rozpočtové bilanci neobjeví.

Poslední návrh rozpočtu doporučí také mírnější nárůst tabákové daně, než navrhoval Sobotka. Mezi oběma variantami však musí definitivně rozhodnou sněmovna.

Co na to sněmovna?

"Pokud se Tlustý nepokusil někde ušetřit alespoň pět miliard, je to škoda," reagoval na první zprávy o rozpočtu bývalý vicepremiér Jiří Havel (CSSD).

Osud rozpočtu, který předkládá ministr Tlustý, není jistý. Sociální demokraté, naposled například jejich předseda Paroubek, se nechali slyšet, že by uvažovali o podpoře, kdyby schodek byl do sta miliard korun.

Jiří Paroubek v první reakci potvdil, že schodek by měl být kolem 90 až 100 miliard. Třicet miliard se podle něho dá získat z privatizace.  "Tak se to koneckonců dělo v řadě posledních let bez nějakého velkého povšimnutí. Celý ten povyk, který dělá pan Tlustý, je zbytečný," uvedl na dotaz ČTK.

Za nezodpovědné dále označil snížení některých spotřebních daní, aniž by bylo zřejmé, kde na to ODS ve státním rozpočtu vezme.

Vvětšina analytiků počítá s tím, že zkraje příštího ruku bude stát hopodařit podle rozpočtového provizoria, tedy podle čísel schválených na letošní rok. Mnozí analytici zároveň říkají, že by to bylo úspornější, než právě chystaný rozpočet.    

ČTK v reakci na zprávu Aktuálně cz. upozornila, že deficit 120 miliard korun by byl nejvyšší za dobu existence České republiky. Nejhlubší propad zatím státní rozpočet zaznamenal v roce 2003, kdy schodek činil 109 miliard. Letošní rozpočet počítá s deficitem 74,4 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy