Politici se přou: Existuje osa Topolánek-Němec-Čunek?

ves
12. 6. 2007 13:40
Pospíšil se zastal Vesecké: Chybu neudělala
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podle svého dnešního prohlášení prověřil postup nejvyšší státní zástupkyně v kauze Čunek a podle něj chybu neudělala.

Vesecká vyměnila v případu možné korupce šéfa lidovců Jiřího Čunka státního zástupce. Opozice, především ČSSD, to považuje za jednoznačné ovlivnění případu ve prospěch vlády a porušení nezávislosti vyšetřování.

"Vyzývám Marii Benešovou a ostatní představitele ČSSD ke korektnosti a zdrženlivosti při hodnocení činnosti státního zastupitelství. Přílišná politizace kauz spojených s justičními orgány snižuje důvěru občanů v kvalitu jejich činnosti a poškozuje tak celý justiční systém," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jako možná "spojka" mezi vládou s státním zastupitelstvím byl v tisku zmiňován exministr spravedlnosti Pavel Němec. Například podle dnešních Lidových novin nejméně tři měsíce radil premiérovi Mirku Topolánkovi v oblasti justice. Premiér na včerejší tiskové konferenci tuto možnost rozhořčeně odmítl.

Topolánek včera řekl, že exministr do týmu jeho "konzultantů" nepatří. "Já žádné poradce nemám. Mám pouze konzultanty a Pavel Němec mezi nimi opravdu, ale opravdu není," řekl premiér.

Lidové noviny jako důkaz svého tvrzení uvádějí fakt, že byl Němec jako poradce představen 17. května při otevírání justičního areálu v Jihlavě.

"Na oficiálních i soukromých schůzkách jednal také s mnoha lidmi z řad justice, kteří mají vliv na případ údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka," uvedly LN.

Zástupce v kauze Čunek. Znají se, nebo ne?

Němec se nyní jako soukromník věnuje advokacii a o svých klientech mluvit nechce.

Jako další podivnou okolnost list předkládá fotografii, na které je Němec zachycen se státním zástupcem Arifem Salichovem, který převzal Čunkův případ.

Salichov ale tvrdil, že s Němcem nikdy nemluvil. Němec pro ČTK vysvětluje situaci tak, že fotografie byla pořízena při zmíněném otevírání justičního areálu, kde se pohybovalo mnoho lidí spojených s justicí.

Už dříve Němec podle LN připustil, že se potkává jak s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, tak i s krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou, která od počátku provádí dozor nad kauzou vicepremiéra Čunka. Němec, Vesecká i Andělová ovšem popírají, že by spolu kdy mluvili o Čunkově kauze.

Pavel Němec ovšem působil jako ministr spravedlnosti a není jasné, zda se s lidmi nescházel v této souvislosti.

 

Právě se děje

Další zprávy