Polčák rezignoval kvůli vydání exprimátora Svobody

ČTK ČTK
5. 2. 2014 14:33
Imunita podle místopředsedy mandátového a imunitního výboru tímto ztratila smysl.
Stanislav Polčák.
Stanislav Polčák. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) rezignoval na post místopředsedy mandátového a imunitního výboru. Imunita zákonodárců podle něj zcela ztratila smysl, když Sněmovna vydala pražského exprimátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání.

Polčák zároveň vyzval koalici, aby předložila návrh na zrušení imunity. Pokud tak neučiní, hodlá ho předložit sám.

Policie Svobodu stejně jako další radní viní v kauze městské karty opencard. "Z výsledku hlasování plyne, že imunita již zcela ztratila smysl," uvedl v tiskové zprávě Polčák.

"Rezignuji proto na funkci místopředsedy tohoto (imunitního) výboru a navrhuji vládní koalici, aby tento výbor měl pouze předsedkyni z řad opozice a jednoho místopředsedu z řad koalice," napsal Polčák.

Je podle něj zbytečné, aby "zbytný" výbor Sněmovny měl čtyři místopředsedy, kteří za své funkce pobírají příplatky k poslaneckým platům. "Ušetří se, o což prý i vládní koalice usiluje," dodal Polčák.

Pro Svobodovo vydání hlasovalo 101 ze 175 přítomných poslanců, proti jich bylo 55. Sněmovna o policejní žádosti už jen rozhodovala, debata o ní byla uzavřena v úterý.

Svoboda označil své stíhání za nesmyslné a politické, s vydáním ale souhlasil. Svoboda už dříve připomněl, že u začátku projektu Opencard nestál, radní rozhodovali o zakázce na základě řady posudků. Projekt vznikl za Svobodova předchůdce Pavla Béma (ODS).

"Domnívám se, že ještě nestála Sněmovna před jednoznačnějším případem, kdy neměla vydat svého člena k trestnímu stíhání," uvedl Polčák.

Exprimátor stejně jako další radní čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy