Paroubek: Vláda s KSČM? Teď to nejde

Martina Macková
4. 9. 2006 18:15
Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek by při případném třetím pokusu o sestavení vlády nevzal do kabinetu komunisty.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Paroubek míní, že vstup KSČM do vlády dnes není reálný, řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

"Přímý vstup komunistů do vlády není možný. Tak za čtyři, za osm let," řekl Paroubek, který ale počítá s tím, že by KSČM podpořila jeho vládu. Stále trvá na tom, že předčasné volby nejsou v současné situaci řešením.

"Není důvod k předčasným volbám, nebyly vyčerpány všechny možnosti," naznačil opět expremiér svůj případný pokus o vládu, který mu měl slíbit prezident.

"ODS si udělala průzkumy veřejného mínění a ty říkají, že by na tom byla lépe. Ale to je ošidná věc, za tři čtvrtě roku se to může změnit," dodal.

Dnes jmenoval prezident Klaus po třech měsících od voleb nový kabinet Mirka Topolánka, který chce zemi na volby v příštím roce připravit. Předpokládá se, že Topolánkova vláda členů ODS a nestraníků nezíská dostatečnou podporu ve sněmovně.

Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem, na kterém našli poprvé společnou řeč. Čtvrteční noviny popisují šéfa ČSSD jako skutečného vítěze povolebních rozhovorů
Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem, na kterém našli poprvé společnou řeč. Čtvrteční noviny popisují šéfa ČSSD jako skutečného vítěze povolebních rozhovorů | Foto: Ludvík Hradilek

Paroubek vidí současnou situaci jako "unikátní", a tak by to také vysvětlil svým voličům. "Výsledek voleb je unikátní, tak je třeba najít unikátní řešení, to jsme za tři měsíce nebyli schopni najít," přiznal Paroubek.

Šéf ČSSD ale připustil, že při jednání s ODS o podpoře Topolánkovy vlády, která nakonec zkrachovala, existoval seznam postů, které si jeho strana za potřebné hlasy chtěla nárokovat.

"Nepamatuji si to tak přesně, byla tam různá jména," říkal nejprve moderátorovi. Nakonec ale řekl, že na seznamu byly posty v řídících orgánech některých strategických podniků. "U některých podniků to tam nepochybně bylo," připustil.

ČSSD dneškem odchází do opozice a nehodlá jednat s ODS o podpoře vlády premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. Sociální demokraté jsou připraveni jednat o státním rozpočtu, protože nechtějí rozpočtové provizorium. Paroubek pro ČRo uvedl, že ČSSD by mohla podpořit rozpočet, pokud by se i se schodkem pohyboval mezi 90 až 100 miliardami.

 

Právě se děje

Další zprávy