Otazníky u návrhu na jmenování Bradáčové: Kdo má pravdu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 7. 2012 16:03
Ministr Blažek rozvířil s oznámením, že jmenuje Bradáčovou, spiklenecké teorie
Blažek: Dám to prošetřit
Blažek: Dám to prošetřit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kolem jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze se rozvířily další otázky - a postaral se o to sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Na tiskové konferenci, na které oznámil jmenování Bradáčové, zároveň nabídl podrobný časový harmonogram podání tohoto návrhu s jediným cílem: přesvědčit veřejnost, že odvolání Blažkova předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS) s jmenováním Bradáčové naprosto nesouviselo.

Jmenováním Bradáčové přitom Blažek otupil hroty všem spekulacím, že právě to mohlo být důvodem Pospíšilova odchodu.

Jeho verze je následující: nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman skutečně předal (prostřednictvím pracovnice jeho úřadu) návrh na jmenování Bradáčové 21. června. Návrh ale nebyl "vysoce postaveným úředníkem ministerstva, který už vysoce postaveným úředníkem není", zaknihován, jak prohlásil ministr Blažek.

Důvod podle Blažka

Z toho podle Blažka vyplývá jediné: "Jakékoliv mediální mýty a mýty politiků o tom, že Jiří Pospíšil byl odvolán proto, že existoval nějaký návrh na jmenování Lenky Bradáčové do funkce, je vylhaný, neodpovídá pravdě, neboť až 3. 7. byl tento návrh podán."

A přidal i svůj důvod: "Hrozilo závažné podezření, že celý návrh byl antedatován, a to z jediného důvodu: diskreditovat premiéra Nečase při odvolání Jiřího Pospíšila."

Prohlédněte si fotografie ze jmenování Bradáčové

To, že za odvoláním Jiřího Pospíšila mohla být nechuť části ODS (o čemž hovořil veřejně i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman) k Bradáčové, se začalo spekulovat ihned po Pospíšilově odvolání.

Premiér Petr Nečas toto jako důvod Pospíšilova odvolání důrazně odmítl s tím, že o záměru jmenovat ji ani nevěděl a že Pospíšila odvolal kvůli rozpočtovému nezvládnutí resortu.

Příběh podle Pospíšila

Pondělní vystoupení ministra Blažka podporuje tuto premiérovu verzi.

Pospíšil: Žádná antedatace!
Pospíšil: Žádná antedatace! | Foto: Vojtěch Marek

Proti ní se ale opakovaně ohrazuje exministr Jiří Pospíšil. "Premiér věděl z různých porad o návrhu jmenovat Lenku Bradáčovou a o mém úmyslu mu vyhovět," zopakoval Pospíšil Aktuálně.cz po pondělním Blažkově vystoupení.

"21. června skutečně převzal pan náměstek Melzer návrh, ale vzhledem k dovolené paní Bradáčové ho založil a možná nezapsal. Doručen ale byl a pan náměstek mě informoval. Jeho justiční oddělení s ním pracovalo jako s faktem a já jsem dostal informaci: návrh byl doručen," vyvrací ze svého pohledu Pospíšil Blažkovo tvrzení, že s návrhem bylo "hrubě manipulováno".

"Nejde o žádné antedatování, mohl samozřejmě pochybit procesně, pokud to nezapsal, ale na podstatě věci to nic nemění," dodává teď Pospíšil.

O návrhu jmenovat Bradáčovou ostatně věděli kromě Jiřího Pospíšila už v den jeho odvolání i někteří jiní členové Nečasovy vlády.

Náměstek ministra spravedlnosti pro justici Filip Melzer v půlce července - tedy zhruba dva týdny po nástupu ministra Blažka - rezignoval. Důvody ministerstvo nekomentovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy